17 juli 2024

Neem 7 oktober een kijkje bij ESTEC, de werkplek van André Kuipers

Credit: ESA/Anneke Le Floc’h

ESTEC, de Nederlandse vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, opent op zondag 7 oktober haar deuren tijdens een grootse open dag. Bezoekers van het in Noordwijk gelegen Europese ruimtevaartcentrum kunnen op die dag uitgebreid rondkijken bij het technisch centrum van ESA, wat ook de werkplek is van ESA-astronaut André Kuipers. De open dag bij ESTEC geeft bezoekers een kijkje in de keuken van de Europese ruimtevaart. Naast de al eerder genoemde tour door ESTEC zelf kunnen bezoekers een driedimensionale videorondleiding door het internationale ruimtestation ISS maken en astronauten ontmoeten. De open dag zal ook gedeeltelijk in het kader staan van André Kuipers’ PromISSe-missie. Kuipers kwam op 1 juli dit jaar terug van deze zes maanden durende missie naar het ISS.

Registreren

De open dag bij ESTEC vindt plaats op 7 oktober en duurt van 10.00 tot en met 16.00 uur. Toegang is geheel gratis. Bezoekers die zeker willen zijn van een plekje op de open dag kunnen zich vanaf 15 september registreren via www.esa.nl. Op de dag zelf aanmelden is ook mogelijk. Vergeet in ieder geval niet een identiteitsbewijs mee te nemen. Een gedetailleerder programma met alle verschillende activiteiten volgt begin oktober op www.esa.nl. Evenals parkeerroutes voor bezoekers. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ruimtevaart in Europa. De satellieten die bij ESA ontwikkeld worden hebben als taak meer te weten te komen over de aarde, de ruimte eromheen, het zonnestelsel en het heelal. Naast het ontwikkelen van satellieten werkt ESA ook aan technologieën en diensten die gebruikmaken van satellieten, en maakt deze beschikbaar voor de inwoners van Europa. ESA heeft momenteel 19 lidstaten. Door de financiële en intellectuele krachten van de lidstaten te bundelen kan Europa ruimtevaartprogramma’s en activiteiten uitvoeren waartoe de lidstaten afzonderlijk niet in staat zouden zijn. Hiermee bevorderd ESA de concurrentiepositie van de Europese industrie.

ESTEC

ESA heeft diverse locaties in verschillende Europese landen. Het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) is de grootste locatie en tevens het technische hart van ESA. Deze kraamkamer van Europese ruimtevaartactiviteiten is gevestigd in Noordwijk. De meeste ESA-projecten worden hier geboren en langs verschillende fasen in hun ontwikkeling geleid. Bij ESTEC werken meer dan tweeduizend specialisten aan tientallen ruimtevaartprojecten. Bijna alle ESA-projecten -met uitzondering van lanceerraketten- worden vanuit ESTEC geleid. In Noordwijk werken mensen aan wetenschappelijke missies, bemande ruimtemissies en aan satellieten voor aardobservatie, telecommunicatie en navigatie. Voor meer informatie over ESTEC, bekijk dan de ESTEC film hieronder.

Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*