4 oktober 2023

De eerste woorden na Curiosity’s landing: “Tango Delta Nominal”

Credit: NASA/JPL-Caltech/Langley Research Center

Die afdaling door de ijle Marsatmosfeer en vervolgens de landing van Marsrover Curiosity op 6 augustus ’s ochtends waren niet alleen een zeven minuten durende zenuwslopende periode voor het JPL-team, maar ook een zeer goed voorbereidde operatie, waarbij ieder teamlid een bepaalde taak had. De grote vraag in “Curiosity’s Entry, Descent and Landing (EDL) War Room” van NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) was wanneer het sein kon worden gegeven wanneer de Curiosity veilig was geland. De hele wereld keek live mee met de landing, dus een foute melding bij de landing zou onbestaanbaar zijn. Nu – ruim twee weken na de landing – kunnen we constateren dat de landing geslaagd is geweest en kunnen we ook reconstrueren wat er na de landing om 07:32 uur Nederlandse tijd precies gebeurde in de ‘War Room’.

  • Om 07:31:45 uur zag teamlid Jody Davis een EVR (‘event record’) binnenkomen, die wees op een Touchdown, Zij gaf dat door aan de rest van het team met de woorden “Tango Delta nominal“, waarbij Tango en Delta staan voor T en D – van Touchdown. Zie ook de foto hieronder, da’s Jody.
  • Acht seconden later kwam een melding van David Way over de oriëntatie en mogelijke beweging van de Curiosity, Stel bijvoorbeeld dat de rover schuin op een helling zou landen, dan zou Way dat kunnen zien. Zijn melding aan het team luidde: “RIMU Stable“, waarbij de afkorting staat voor Rover Inertial Measurement Unit. De Curiosity stond horizontaal op Mars en hij was niet aan het schuiven.
  • De laatste melding kwam niet uit de War Room, maar van 180 meter verderop, waar zich de Mission Support Area van het JPL bevindt. Daar werd het communicatiesignaal met de Curiosity in de gaten gehouden. Acht seconden na het positieve RIMU-signaal kon Brian Schratz melden: “UHF strong“.
  • Toen dat laatste signaal binnenkwam was duidelijk dat de landing geslaagd was. Toen kon de baas van het ‘landingsteam’ Allen Chen melden: “Touchdown confirmed“. Toen dat werd omgeroepen barstte het gejuich los in de War Room.

En hier is Jody Davis, die werkzaam is bij NASA Langley Research Center in Virginia:

NASA Langley Research Center

Bron: JPL.

Share

Comments

  1. En de adverteerders denken nu dat ik danslessen wil omdat ik dit artikel lees 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: