29 maart 2024

Exacte kopie ontdekt van de Melkweg en zijn begeleiders

Een tweelingbroertje van de Melkweg en zijn twee relatief grote begeleiders. Het spiraalstelsel in het midden staat bekend als GAMA202627. Klik voor een grotere versie. Credit: Dr Aaron Robotham, ICRAR/St Andrews using GAMA data

De Melkweg is een doodnormaal sterrenstelsel uit de categorie “giant spiral“. Het wemelt dan ook van de tweelingbroertjes. Echter: als je de Melkweg bekijkt samen met zijn twee naaste buren – de Magelhaanse Wolken – dan wordt het totaalplaatje ineens een zeldzaamheid – wellicht zelfs uniek. Een evenbeeld van dit drietal was dan ook nooit gevonden. Dit is geen wonder: dwergstelsels zoals de Magelhaanse Wolken zijn op grote afstand erg moeilijk waarneembaar. De meeste sterrenselsels worden vergezeld door begeleiders, maar begeleiders zo groot als de Magelhaanse Wolken zijn zeldzaam.Toch heeft men nu niet één, maar twéé evenbeelden gevonden van ons lokale “galactische drietal” – een groot spiraalstelsel met twee nabije begeleiders van het “Magelhaanse type”. Dit is gedaan door gebruik te maken van gegevens van de Galaxy and Mass Assembly survey (GAMA). Uit deze gegevens blijkt dat ongeveer drie procent van de Melkweg-achtige sterrenstelsels begeleiders hebben van het Magelhaanse type, maar dat slechts 2 hiervan een exacte kopie vormen van het onze. Bron: International Centre of Radio Astronomy Research. Noot: De Magelhaanse Wolken bevinden zich op het zuidelijk halfrond en zijn vanaf hier dan ook niet zichtbaar. Ze zijn vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Ferdinand Magelhaan, die ze ontdekt zou hebben. Hoewel ze sindsdien “wolken” worden genoemd (nubeculae), zijn het eigenlijk relatief grote satelliet-sterrenstelsels van onze Melkweg (hoewel dat door sommigen wordt betwist, maar dat is weer een ander verhaal). Ze vormen verder de naamgevers van een zeldzame klasse van sterrenstelsels die het “Magelhaanse type” worden genoemd. Dit zijn dwergstelsels die op het eerste gezicht onregelmatig van vorm lijken te zijn, maar waar in feite toch een structuur in blijkt te zitten. Ze worden daarom gezien als een overgang tussen de “onregelmatige dwergstelsels” en de (nog zeldzamere) “dwerg-spiraalstelsels”.

‘Onze’ Magelhaanse Wolken, gezien vanaf het zuidelijk halfrond. Credit: ESO/S. Brunier

 

Share

Comments

  1. Leuk bericht. Een tweede Melkwegstelsel met z’n begeleiders. Nou nog een kopie van de aarde – inclusief bewoners. 🙂

    • daarvan zullen er waarschijnlijk nog veel meer van bestaan. Alleen is het de vraag of wij die in ons mensenleven nog zullen ontdekken.

Speak Your Mind

*