12 april 2024

NGC 7331, Galactische tweelingbroer……?

NGC 7331 in Pegasus

Tja….NGC 7331, ook wel vaak “our Milky ways twin” genoemd in de astronomische literatuur die ik  zo eens terloops heb doorgesnuffeld na het mogen aanschouwen van het plezante resultaat van weer een “astrofotografisch avondje uit”. Nu vind ik die kreet “our milky ways twin” eigenlijk wel een beetje …eh…maf…want NGC 7331 is/ziet er uit als een doodgewone huis/tuin en keuken spiraal, de categorie waar wij (sterrenkijkende Aardkloters) onze “eigen”(?) melkweg tot voor kort ook toerekende…..maar volgens mij is dat toch recentelijk in een wat ander dag/nachtlicht komen te staan….en is, middels noeste inspanningen in de radio-astronomie,  ons Melkwegstelsel inmiddels ge-herclassificeerd als een heuse exotische balkspiraal. Als NGC 7331 al een tweelingbroer(zus??) zou hebben in onze lokale groep, dan zou dat eerder op de Andromeda-nevel slaan en dus niet op ons eigen galactische woonoord………..maar goed dit terzijde. NGC 7331 staat op een afstand van zo’n 50 miljoen lichtjaar en lijkt ogenschijnlijk bij een cluster van kleinere melkwegstelsels te behoren (links van NGC 7331 is in elk geval NGC 7335 te zien en als het goed is zijn er nog twee te identificeren). Deze groep merkwegstelsels draagt als naam “The Deer Lick Group” (ik heb dat ook niet verzonnen) maar recentelijke (radio)waarnemingen lijken er op te duiden dat NGC 7331 eerder deel uitmaakt van het nabijgelegen beroemde Stephan’s Quintet die net niet  op deze foto staat. De gemeten roodverschuivingen van de melkwegstelsels rond NGC7331 geven allemaal afstanden aan van 200 miljoen lichtjaar of meer en NGC 7331 is met zijn bescheiden 50 miljoen lichtjaar (de echte leden van het nabijgelegen Stephan’s quintet staan overigens ook allemaal op eenzelfde afstand) op  duidelijk een voorgrond-melkwegstelsel en geen echt lid van de “Deer Lick group”.  Het verkrijgen van dit plaatje is trouwens wel een behoorlijk zware astronomische bevalling geweest……bij mijn eerste poging stond ik al bijkans helemaal klaar ende uitgepakt in den Biesbos om vervolgens weer eens te worden verrast door “cumulus astronomicus interuptus”…ofwel….een onverwacht wolkendekje welke na een uur wachten nog niet wenste op te rotten,  waarna ik maar diep gefrustreerd naar huis ben afgedropen…..wat een klo..piep..hobby..grrrrrr!!. De tweede poging had ook de nodige voeten in de aarde omdat ik, na het des avonds wederom inpakken van mijn voiture (een tamelijke tijdrovende bezigheid al dat in en uitpakwerk, zo verzeker ik U!!) tot mijn stomme verbazing en lichte (nou??) chagrijn ontdekte dat een onverlaat buurvrouw van om de hoek haar auto voor mijn uitgang/hek had geparkeerd……aaaaarrrrrgghhhhhhhhh…..Tja, wat  dan te doen…ach nou ja het is NGC 7331 maar en laat dan maar zitten??….OF toch…..de onverlaat buurvrouw uit haar bed gebeld in het kader van “het grote astronomische goed”?? Nou ja, aan het alhier rechtsboven aanwezige plaatje kunt U allen oordelen dat NIETS maar dan ook NIETS mij zal stoppen in mijn “trek naar de sterren”…….”to boldly wake up nasty neighboors where no Jan has gone before”….en meer van die onzin!! Overigens was de buurvrouw gelukkig niet echt uit haar “hum” want zij zag ook wel in dat het nastreven van het grote astronomische goed der astrofotografie een zeer nobel streven is….en als zij niet des volgende ochtend weer vroeg uit de veren had gemoeten was ze zelfs ook nog wel meegegaan op astro-expeditie….ach ja, sterrenkunde als geestelijk bindmiddel!! Maar goed…alsnog in de Biesbos aangekomen en daar na het gebruikelijke (tijdvretende)  uitpak en afstelritueel toch nog 6 opnames van 4 minuten gemaakt plus 3 dark frames en daarna weer rap naar huis om den volgende ochtend het klus digitaal af te maken!

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. mooi man, jan. wie goed kijkt ziet nog vele andere stelsels op de foto staan.

    mooi resultaat na al die hindernissen…

  2. Tsjonge, eerder deze week de exacte kopie van de Melkweg en nu weer de tweelingzus van onze Melkweg. Gaat lekker daarboven. Leuk hè, al die buurvrouwen? 🙂

  3. Jurgen Kobierczynski zegt

    Ik had de NGC 7331 vorige week ook getrokken: http://www.flickr.com/photos/jurgenk2/7806477996/
    Dit is overigens mijn eerste kleuren CCD opname, ik ben pas begonnen met CCD.

  4. Dat stelsel NGC 7331 staat wel in de belangstelling zeg. In het nieuwste nummer van Zenit (sept. 2012) staat op blz. 60 t/m 63 een artikel over NGC 7331. Overigens, mooie foto’s van deze prachtige spiraal die Jan en Jurgen hebben gemaakt.

Speak Your Mind

*