15 juli 2024

Reacties op de dood van Neil Armstrong

Credit: NASA

Gisteren overleed Neil Armstrong, ’s wereld eerste mens die op de maan stapte, op 82-jarige leeftijd. Hier enkele reacties op zijn overlijden.

  • Wubbo Ockels noemde het overlijden van Neil Armstrong een “verlies voor de mensheid”. Ockels heeft de eerste man op de maan enkele keren ontmoet. Hij omschrijft hem als “fijn en integer”. “Armstrong zei me dat hij gewoon z’n werk had gedaan. Gewoon cool. De geschikte persoon om zo’n klus te doen”, aldus Ockels, zelf de eerste Nederlandse ruimtevaarder.
  • Buzz Aldrin, na Armstrong de tweede mens op de maan: “Ik had het geluk een van de bemanningsleden te zijn, met de uitmuntende testpiloot Neil Armstrong te vliegen en hem te vergezellen in de maanlander Eagle”. “De hele ruimtevaartwereld zal erg bedroefd zijn door dit nieuws van vandaag. We zullen een groot woordvoerder en leider van het ruimtevaartprogramma missen”.
  • Michael Collins, die met Armstrong en Aldrin naar de maan reisde: “Hij was de beste, en ik zal hem verschrikkelijk missen”.
  • President Barack Obama noemde Armstrong zaterdag “een van de grootste helden van de natie ooit, niet alleen van zijn tijd, maar van alle tijden”. Hij heeft volgens de Amerikaanse president een generatie geïnspireerd ”om naar de sterren te reiken”. Obama gaf aan diep bedroefd te zijn. “Toen hij en zijn collega-bemanningsleden aan boord gingen van de Apollo 11 in 1969, droegen zij de aspiraties van een hele natie met hen”, zei Obama in een verklaring.
  • Mitt Romney, Republikeins presidentskandidaat, laat via twitter weten: “Neil Armstrong neemt vandaag zijn plaats op in de Hal van Helden. De maan zal haar eerste zoon van de aarde missen”.
  • NASA-baas Charles Bolden zegt dat zolang er geschiedenisboeken zullen zijn Neil Armstrong er in zal staan, hem herinnerend als de eerste die stappen zetten op een wereld buiten de onze. Hij was volgens Bolden voor ons allen een voorbeeld. “Toen president Kennedy ons uitdaagde om een mens naar de maan te sturen, nam Neil Armstrong de uitdaging zonder voorwaarde aan.”

Tot zover de reacties, die wereldwijd blijven binnenstromen en waar inmiddels boeken vol mee gevuld kunnen worden. Niet alle media zijn er overigens van overtuigd dat Armstrong de eerste mens op de Maan was:

Credit: Telegraaf

Aldus de Telegraaf. 😀 Deze kwam binnen via Twitter. Bronnen voor al die reacties: Nu.nl + Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*