12 juli 2024

Dawn verlaat 5 september Vesta en gaat dan richting Ceres

Credit: NASA/JPL-Caltech

De NASA heeft bekendgemaakt dat de verkenner Dawn op 5 september ’s ochtends (Nederlandse tijd) de planetoïde Vesta zal verlaten. Dawn draait sinds juli 2011 na een vlucht van 2,7 miljard km rondjes om Vesta en heeft deze planetoïde van 530 km grootte afgelopen jaar uitvoerig bestudeerd. Dawn zal na het aanzetten van de stuwraketten richting de dwergplaneet Ceres vertrekken, waar hij na een toer van 2,5 jaar – nog eens 2 miljard km er bij – februari 2015 zal aankomen. Onderstaande video geeft je een impressie van hetgeen Dawn afgelopen jaar onderzocht heeft aan Vesta – onder andere de gigantische krater Rheasilvia, die met een middellijn van 505 km bijna net zo groot is als Vesta zelf. 😯

En hieronder een andere – gave – video, “Dawn Spacecraft’s Farewell Portrait of Giant Asteroid Vesta” genaamd. Olaf kwam er mee aan zetten, thanx!

Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Olaf van Kooten zegt

  Het volgende filmpje is verplichte kost: http://www.jpl.nasa.gov/video/index.cfm?id=1132

  Arie, misschien kun je deze in het artikel verwerken? Het is een prachtige gesimuleerde fly-over van Vesta.

 2. Hé Olaf, bedankt voor de link. Gaaf filmpje inderdaad. Ik zal ‘m onder die andere film plakken.

 3. Hephaistos zegt

  Hij doet het niet (?)

  • Ja, klopt. Geen idee hoe het komt, ik had de ‘embedded code’ van de NASA gebruikt en dan zie je slechts een wit vlak. De oplossing: good old YouTube code. 🙂 Bedankt voor de melding.

Speak Your Mind

*