17 juni 2024

Timelapse video sterrenhemel in Zeeland

Geinspireerd door andere astro fotografen heb ik me tijdens mijn zomervakantie in Renesse, Zeeland eens niet met deepsky fotografie via mijn telescoop beziggehouden, maar me volledig gericht op widefield opnames van de sterrenhemel om hier uiteindelijk een timelapse video van te maken. In Zeeland kan je, in tegenstelling tot ons door stad en industrie lichtvervuilde Dordrecht, nog de hele sterrenband van de Melkweg zien.

Ik ben aan de slag gegaan met mijn beperkte set, bestaande uit een statief, een CanonEOS 450d camera, een afstandsbediening (om opnames automatische te maken) en een standaard Canon zoomlens EFS II 18-55 mm. Dit is niet bepaald een super set zoals veel doorgewinterde astrofotografen gebruiken, maar ik kan nu eenmaal niet meteen met hele dure spullen starten. Vooral de standaard zoomlens is niet ideaal om hiervoor te gebruiken en ga nog wel eens op zoek naar wat beters.

De camera is ook niet zo supergevoelig als de meeste nieuwe camera’s die wel tot ISO6400 kunnen gaan. Iets wat voor enkelbeeld opnames zonder deze later te gaan stapelen, wel belangrijk is. Hoe dan ook, ik vind het zelf toch we geslaagd en denk dat ik met deze timelapse video aantoon dat je niet persé dure apparatuur hoeft te hebben om een enigzins leuk resultaat te maken. Om deze video te maken heb ik enkele nachten de camera op statief per sessie enkele honderden foto’s laten maken.

Alle foto’s zijn 30 sec. lang belicht op ISO1600 en F4 diafragma. Alle opnames in RAW-formaat, en daarna eerst verbeterd in Photoshop (dit kan gelukkig ook automatisch met batch-functie) weggeschreven als jpg’s en vervolgens met het programma VirtualDub (www.virtualdub.org) samengevoegd tot video’s met hoge resolutie.

Tenslotte de individuele video’s met een standaard videobewerkingsprogramma (in mijn geval met Magix videodeluxe) samengevoegd tot een leuke video met een muziekje erbij.PS: om de video echt goed te bekijken moet je op Youtube de kwaliteit even aanpassen naar HD720 of HD1080.

Share

Comments

  1. Jan Heuser zegt

    @Arie: ik wilde eigenlijk de video embedded publiceren, maar zou niet weten hoe dat moet. Elke poging daartoe mislukte, ook als ik de code van Youtube toevoeg in de HTML-versie.

  2. Wat het ‘embedden’ betreft: kies op YouTube voor delen en insluiten. Die code moet je vervolgens in je editor zetten van WordPress, in de HTML stand (niet Wysiwyg). Dan moet het lukken. Wat de timelapse zelf betreft: Jan, je hebt jezelf weer overtroffen, schitterend gemaakt. Ook mooie achtergrondmuziek, past er goed bij.

  3. Ik sluit me aan bij Arie: prachtig gemaakt!!! Moet je ook op de club laten zien hoor.

Speak Your Mind

*