23 juli 2024

Dawn heeft Vesta verlaten. En nou allemaal meehelpen Vesta in kaart te brengen

Vesta: asteroid mappers. Credit: Asteroid Mappers.

De verkenner Dawn heeft op 4 september j.l. z’n baan om de planetoïde Vesta verlaten en is nu onderweg naar de dwergplaneet Ceres, waar ‘ie februari 2015 zal arriveren. Dawn kwam op 16 juli 2011 in een baan om Vesta terecht en sindsdien heeft ‘ie talloze foto’s gemaakt van diens oppervlakte. Die foto’s worden vanaf nu gebruikt in een nieuw ‘Citizen Science’ project [1]De bekende projecten van de Zooniverse zijn ook allemaal Citizen Science Projecten. Eentje daarvan is de Galaxy Zoo., waarbij het grote publiek wordt gevraagd mee te doen met het onderzoek: Asteroid Mappers. De bedoeling daarbij is dat de deelnemers foto’s van Vesta voorgeschoteld krijgen en die met een speciale tool moeten analyseren. Het lijkt erg op Moon Mappers, een ander bekend publieksproject. Hier vind je een tutorial hoe je precies mee kunt helpen met het in kaart brengen van Vesta. En als je er eenmaal klaar voor bent en je zelf hebt geregistreerd, dan kan je starten met Asteroid Mappers! Bron: NASA + CosmoQuest.

Voetnoten

Voetnoten
1 De bekende projecten van de Zooniverse zijn ook allemaal Citizen Science Projecten. Eentje daarvan is de Galaxy Zoo.
Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Toch “vind” ik Vesta geen planetoide. Vesta is immers volledig gedifferientieerd (verdeeld in kern, mantel, korst) en is, ondanks het feit dat Vesta niet echt rond is (vermoedelijk door externe invloeden), wel degelijk in hydrostatisch equilibrium. Een dwergplaneet dus. Ik snap niet dat de IAU Vesta niet als dwergplaneet ziet.

  2. Nog niet, maar het lijkt me dat de IAU wel hierover nadenkt. Een eventuele herclassificatie zal dan waarschijnlijk volgen tijdens de volgende General Assembly van de IAU in augustus 2015.

Speak Your Mind

*