24 juli 2024

Het ISS is gered…door een tandenborstel!

Het ISS is gered door een tandenborstel. Credit: NASA

Vorige week heeft het internationale ruimtestation ISS te kampen gehad met een flinke elektrische storing. Het probleem is opgelost door een combinatie waarop MacGyver jaloers zou zijn geweest: een moersleutel, een staalborstel, een schroef en…..een tandenborstel! Moet niet gekker worden, toch?Het verhaal gaat ongeveer als volgt: het ISS heeft vorige week een storing gehad in één van zijn Main Bus Switching Units. Typisch zo’n woord dat zich niet gemakkelijk laat vertalen, maar ik hou het even op hoofdstroom-verdelers. Het ISS heeft vier van deze units, die gebruikt worden om de stroom die afkomstig is van de zonnepanelen te verdelen over het ruimtestation. Als één van deze hoofd-stroomverdelers defect is, hebben de zes bewoners van het ruimtestation plots een kwart minder elektriciteit tot hun beschikking.”Geen probleem!”, dacht de bemanning: ze zijn er immers op getraind om dit soort zaken op te lossen. Gewoon een ruimtewandeling uitvoeren, de beschadigde unit repareren, en klaar is kees. Zo gezegd, zo gedaan: Sunita Williams en Akihiko Hoshide verlieten hun buitenaardse thuis om, gewapend met hun technische training en hun hightech gereedschap, het varkentje te wassen. Helaas bleek dit niet zo simpel te zijn: één van de schroeven waarmee de unit vastzat, bleek vol te zitten met metaalschilfers. Hierdoor bleek het onmogelijk om de schroef los te maken met het gereedschap dat ze tot hun beschikking hadden. En neem maar van mij aan: ze hebben het echt geprobeerd. 8 uur en 17 minuten lang, om precies te zijn, waarmee het direct de op twee na langste ruimtewandeling ooit is geweest. Helaas zonder resultaat.

Williams en Hoshide tijdens hun ruimtewandeling. Credit: NASA

De twee astronauten zijn toen teleurgesteld afgedropen. Bij terugkomst in het ISS bleek het probleem inmiddels verergerd te zijn: een tweede stroomverdeler was uitgevallen. De situatie begon uit de hand te lopen. De tijd voor protocollen was verstreken: de tijd voor improviseren was aangebroken. Williams en Hoshide doken opnieuw in hun ruimtepak, dit keer met een nieuwe verzameling gereedschap. Geïmproviseerd gereedschap wel te verstaan, in elkaar geflanst uit allerlei onderdelen die ze uit het ISS hadden geplukt. Inclusief een blik vloeibaar stikstof en, jawel, een tandenborstel.Dit keer verliep de reparatie volgens wens. Dankzij een stuk ijzerdraad aan een moersleutel, en natuurlijk de tandenborstel, werden de metaalscherven verwijderd, waarna de schroef eindelijk los kwam. Vervolgens werd de stroomverdeler succesvol gerepareerd. Missie geslaagd, de dag was gered! Een ruimtestation van 100 miljard dollar, gerepareerd door een tandenborstel van 3 dollar. En weet je wat nog mooier is: geen enkele astronaut heeft er zijn mondhygiëne voor op hoeven geven. De heldhaftige tandenborstel was namelijk een reserve 🙂

De held van dit verhaal. Credit: NASA

Bron: The Atlantic.

Share

Comments

  1. Schitterend verhaal. En illustratief voor hoe inventief ze daarboven wel niet zijn. Doet mij trouwens denken aan de vraag die ik ooit aan een echte astronaut heb kunnen stellen – @Astro_Mike op Twitter, zeg maar Mike Massimino in het dagelijks leven. Hij was degene die de Hubble ruimtetelescoop als laatste gereviseerd heeft en mijn vraag aan hem was wat hij beschouwde als z’n meest waardevolle instrument. Zie deze blog daarover.

Speak Your Mind

*