21 september 2018

De Potloodnevel, een vreemd gevormd overblijfsel van een enorme explosie

De Potloodnevel (NGC 2736)

Een nieuwe opname van de ESO-sterrenwacht op La Silla (Chili) toont de Potloodnevel – hoe toepasselijk op deze verkiezingsdag, als velen van ons het rode potlood hebben gebruikt. Deze merkwaardige wolk van gloeiend gas maakt deel uit van een enorme ring van puin die het overblijfsel is van een supernova-explosie die ongeveer 11.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Deze detailrijke foto is gemaakt met de Wide Field Imager van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop. Ondanks de serene en ogenschijnlijk onveranderlijke aanblik van de sterrenhemel is het heelal allesbehalve een rustig oord. Het is het toneel van een eindeloze kringloop van geboorte en dood van sterren, en soms komt uit de materie die een stervende ster de ruimte in blaast een structuur van onge

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.