23 juni 2024

Telescopen, telescopen en nog eens telescopen bij Huygens

Gisteravond was er een ‘Telescopenavond’ bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. Onder leiding van telescopoloog Paul Bakker werd op de druk bezochte avond gediscussieerd over de vraag ‘wat is de ideale telescoop’. Een vraag waarvan we bij voorbaat al wisten dat ‘ie niet beantwoord kan worden omdat er zoveel factoren zijn die het succes van een telescoop bepalen en er net zoveel meningen van telescoopbezitters over zijn. Aan de hand van de aanwezige telescopen (+ één grote verrekijker) liet Paul zien welke factoren een rol spelen bij de keuze van een telescoop. Hieronder een foto-impressie van de avond – klik op eentje om een ‘carrousel’ te openen.

Tot de factoren die bepalen welke telescoop de beste voor je is behoren bijvoorbeeld wat je precies met je telescoop wilt doen – visueel waarnemen of fotograferen, of een combinatie? – wat je wilt fotograferen – deep sky of maan en planeten? – welk budget je op je bankrekening hebt staan, of je in Nederland in de stad wilt fotograferen of dat je ook naar donkere plekjes wilt gaan – de schaarse plekken in Nederland (Melissant bijvoorbeeld) of ergens in de Ardennen of Zuid-Frankrijk? Eén van de meegebrachte telescopen was de 60 cm (!) Dobson van André Heijkoop, die de telescoop helemaal zelf gemaakt heeft – nou ja, behalve de spiegel dan, daar had ‘ie een mannetje voor ergens in Frankrijk. Ondanks z’n enorme afmetingen is de Dobson transportabel en in een half uurtje door één man in elkaar te zetten, inclusief de tijd om te collimeren. Een knappe prestatie. Een andere meegebrachte telescoop was die van Gerrit Burggraaf, een 152 mm APO-chromatische refractor van TMB, met een Gemini montering. Eentje die vergeleken met de Dobson een ’tikkeltje’ duurder was, maar die voor Burggraaf’s bedoelingen – vooral deepsky-fotografie – de ideale telescoop is. Afijn, je begrijpt al dat iedereen zijn/haar eigen telescoop de beste vond. Ik heb zelf de avond niet helemaal bijgewoond, ik moest in de pauze weer weg om het thuisfront af te lossen, dus ik weet niet hoe het na de pauze is verlopen, maar ik vond het in ieder geval een geslaagde avond. En als ik zie hoe de omvang van de telescopen is toegenomen in vergelijking met de vorige telescopenavond enkele jaren geleden, dan vrees ik dat de volgende keer dat we dit weer doen het dak er letterlijk af moet.

Share

Comments

  1. leuk bloggie en leuke foto’s hoor, Arie…..maarre….enne dit is echt een hele dikke vette MAAR…allemaal fraaien plaatjezzzz van evenzo fraaien telezzzzzcopen en zo…maar…GEEN…..grrrrrrrrrr….foto van de mooiste kijker van de zaal, te weten die van uw zeer gewaardeerde (Althans zo mag ik het….grom..grom…wel effe hopen, anders kom ik volgende week zeker je kop van je romp rukken ja..!!!) astroblog-correspondent!! Is dit nou jouw (on)gepaste wraak voor mijn..eh…”stoffige plaagstootje” over jouw 11.5 cm “dust-scope”…ha..ha….?!

  2. Oeps, mijn hemel, geen foto er bij van jouw niet-alledaags gekleurde kijker. Eh… nee, geen opzet hoor. Ik had gewoon een aantal foto’s gemaakt, maar niet van alle telescopen. Die twee telescopen van André bijvoorbeeld heb ik ook niet gefotografeerd. Was ik langer gebleven dan had ik die ook wel meegenomen – inclusief jouw juweeltje – maar ik moest rap naar huis voor Anne-Fleur. Vandaar. Dus gelieve mijn kop en romp volgende week niet te scheiden. 🙂

  3. Nee hoor Arie, na vanavond op zo’n lekker ijsje getrakteerd te zijn ben ik weer ik een beetje milder gestemd……en……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. trek ik een weekje later alsnog je kop van je romp….ha…ha…ha….!!!!

  4. In dat geval moet je wel het ijsje terugbetalen hoor. 🙂

  5. ijsje? mmm, moet ik nu ook gaan dreigen ;)?

  6. Conclusie was dat de ideale telescoop die van je buren is. Die hoef je niet op te zetten en af te breken en ook niet te betalen!

Speak Your Mind

*