4 december 2023

Definitie van belangrijke sterrenkundige eenheid is aangepast

De nieuwe definitie is wederom gebaseerd op de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon. Credits: NASA

Leden van de Internationale Astronomische Unie (IAU) hebben ervoor gekozen om de definitie van de Astronomische Eenheid (Astronomical Unit, AU) te veranderen. Deze sterrenkundige eenheid wordt vaak gebruikt om afstanden binnen het zonnestelsel aan te geven. De AU was oorspronkelijk gebaseerd op de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon.

In 1976 is de definitie echter veranderd naar een variant, waarbij o.a. de massa van de zon een rol speelt. Hoewel deze definitie nauwkeuriger is, is deze ook ingewikkelder en moeilijker te begrijpen voor mensen die nieuw zijn in het vakgebied. Bovendien is deze definitie een variabele – de massa van de zon is niet onveranderlijk, maar neemt langzaam af. Nu heeft de IAU dus besloten om de ingewikkelde, variabele definitie te laten varen en wederom te kiezen voor een constante: de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon. En dat is, om precies te zijn, 149.597.870,700 meter.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. Voor wie er in geïnteresseerd is: hier is de officiële resolutie van de IAU, waarin de nieuwe definitie van de “au” (met kleine letters!) wordt gegeven. Scroll in dat document even naar “resolution B2”.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: