30 mei 2024

Zaterdag 22 september: Internationale Maan-Waarnemingsnacht

Credit: InOMN

Komende zaterdag wordt over de hele wereld de Internationale Maan-Waarnemingsnacht georganiseerd – op z’n Engels afgekort als InOMN (international observe the moon night). De maan is de nacht van zaterdag op zondag in z’n Eerste Kwartier, een fase die gunstig is om de kraters te bekijken. De schaduwen op de maan zijn dan extra lang. Op 18 september 2010 werd de eerste InOMN gehouden, in 2011 was er geen waarneemavond, maar wel een soort van kunstwedstrijd. En nu dus opnieuw zo’n waarneemnacht. In Nederland en België zijn er vier plekken waar iets wordt georganiseerd in het kader van InOMN:

  • Lunar Explorers, Keplerlaan 1, 2201 Noordwijk
  • Lunar Explorers, Wassenaar (de site van InOMN zegt verder niets over de lokatie)
  • Sterrenwacht Altair AVOB vzw, Ossenwegstraat 70, 3440 Zoutleeuw, België
  • Observatoire Copernic, Chemin St Martin 4, 5500 Dinant, België

Omdat onlangs Neil Armstrong overleed, de astronaut die als eerste mens op de maan rondhuppelde, wordt iedereen gevraagd om tijdens InOMN een groet te brengen aan de maan. Ik ben samen met Jan op de SpaceUp Unconference in België dat weekend, dus wij zullen Neil daar een groet brengen.

Share

Speak Your Mind

*