17 april 2024

Messier 33, ofwel een mooie “driehoeksverhouding”…….

Messier 33 in het sterrenbeeld de Driehoek

Enne…….met dat maffe woord “driehoeksverhouding” heb  ik  het uiteraard NIET over eventuele verdachte amoureuze buitenechtelijke escapes in de Biesbos die het daglicht niet kunnen verdragen….maar natuurlijk over de vruchtbare astrofotografische synergie, om maar een moeilijk woord te gebruiken, die zich eergisternacht heeft voltrokken tussen uw nedrig astroblogscribent, zijn (ideale!!) 20 cm Newtontelescoop en Messier 33, de zogenaamde “Driehoeksnevel” welke te vinden is, hoe kan het ook anders, in het sterrenbeeld de Driehoek!! In mijn “holy quest” om VOOR het bereiken van de “astronomische bejaardentehuis-gerechtigde leeftijd” het hele universum in mijn digitale fotografische binnenzak te hebben, ben ik eergisternacht maar weer eens, tussen alle fraaie Hollansche wolkenvelden door,  naar de eeuwige astronomische jachtvelden der Biesbos getogen om aldaar wederom  “mijn kunstje” te doen onder den  fraaien Dordtschen nachthemel. ……Een hele mondvol voor:  ik heb eergisternacht de Driehoeksnevel 5 x 4 minuten belicht(op ISO 800) plus drie dark frames van 4 minuten om daarna weer rap naar huis ende naar bed te sjezen om  vervolgens de volgende dag het klusje digitaal af te maken met behulp van Deep sky stacker en photoshop……EN… deze omschrijving is dan op zichzelf ook weer een hele mond vol…zucht, het komt met mij  echt nooit meer goed als het gaat om de kunst der kortbondigheid…ha.ha….!! De Driehoeksnevel, Messier 33, NGC 598, te vinden in het sterrenbeeld Driehoek, een klein sterrenbeeld pal onder het bekende sterrenbeeld Andromeda, is een bescheiden semi balkspiraal en behoort samen met de grote broeders,  ons eigen melkwegstelsel en de grote Andromedanevel (M31) en plus nog  wat “kleiner galactisch grut” tot onze zogenaamde “lokale groep”.  De lokale groep is een groepje melkwegstelsels die gravitationeel aan elkaar is verbonden binnen een groter kosmisch verband zoals een ” cluster” danwel een zogenaamde “supercluster”. Zoals recentelijk bekend werd zullen de Andromedanevel en ons eigen melkwegstelsel binnen niet afzienbare tijd (nou ja…over een jaartje of twee miljard) met elkaar versmelten….enne…..wat dan het lot zal zijn van het “kleine galactische broertje” zijnde  de de Driehoeksnevel is nog niet helemaal duidelijk. Op dit moment lijkt M33 op weg wellicht eerst door de Andromedanevel te worden opgeslokt voordat deze dan weer in een dodelijke “pas de deux” met ons melkwegstelsel verwikkeld zal geraken. De afstand tussen M33 en M31 is/lijkt in elk geval een flink stuk kleiner dan die tussen ons melkwegstelsel en M31…. en….. M33 lijkt zich toch vooral allereerst richting M31 te bewegen………..maar ja….aangezien in de edele exacte wetenschap der sterrenkunde eigenlijk best wel heel veel NIET exact bekend is,  zal er ook over deze problematiek nog wel één het ander  ge-herschreven worden…..net zoals bijvoorbeeld over zaken zoals afstand tot…………In good old Burnham’s celestial handbook zag ik bijvoorbeeld 2,4 miljoen lichtjaar als afstand tot M33 en op wikipedia vond ik dan weer 4 miljoen lichtjaar……..tja..enne… wat is het nou?? Het meest exacte antwoord op deze vraag zou dan waarschijnlijk “niet naast de deur” kunnen zijn!! Nou ja….er is nog genoeg te doen voor de heren en dames “profi-astronomen” net zoals er trouwens voor mij nog genoeg te doen is, wil ik, voordat “later begint”,  het hele universum in datzelfde (lekker ouderwetse papieren!!)” fotoalbum voor later” geplakt krijgen. Zo…..en nu maar eens ontspannen gaan “stressen en inzenuwen” voor het Space Up spektakel van aankomend weekend!!

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Mooi man. Leuk stukje geschreven en mooi resultaat. Het gaat met jou digitale revolutie in Astrofotografie helemaal goed komen. Nu nog de drempel overwinnen om digitaal te volgen? Of is dan voor jou de lol er van af en verveel je je maar naast je telescoop? 😉

  2. Ha die Jan..bedankt voor jouw vriendelijke astro-collegiale woorden……tja wat dat automatisch volgen betreft…eh…als principes er nu eens alleen maar zijn om (ooit) overboord gemikt te worden….dan zie ik zo’n digitaal volggeval, na uiteraard heel veel luidruchtig verbaal “ik ben tegen”-geweld mijnerzijds, er heus nog weleens van komen, hoor………..maarre….voorlopig vind ik dat ouderwetse handwerk nog veels te leuk enne…yep…..inderdaad heel goed tegen de verveling..ha..ha..!!!

  3. Jan, wel je telescoop meenemen naar SpaceUp, hè?! Laten we die astronauten van de ESA eens even zien wat echte sterrenkunde is. Wellicht dat ze ons daarna aanbieden ook eens mee te gaan naar het ISS. 🙂

Speak Your Mind

*