20 juni 2024

Komeet ontdekt die wellicht zichtbaar wordt met het blote oog: C/2012 S1 (ISON)

Komeet C/2012 S1 (ISON). Credit: Remanzacco Observatory

Groot nieuws! Op 21 september j.l. is door Vitali Nevski (Vitebsk, Wit-Rusland) en Artyom Novichonok (Kondopoga, Rusland) – twee amateursterrenkundigen! – een komeet ontdekt die eind 2013 wel eens gemakkelijk met het blote oog zou kunnen worden gezien: C/2012 S1 (ISON). Op het moment van de ontdekking was z’n helderheid 18,8m. De komeet is genoemd naar het instrument waarmee de ontdekking is gedaan, de 0,4-m f/3 Santel reflector van het International Scientific Optical Network (ISON), vlakbij Kislovodsk in Rusland. Komeet ISON bereikt z’n perihelium – het punt dat ‘ie het dichtste bij de zon staat – op 28 november 2013. Hij komt tot op 0,012 au (=1,8 miljoen km) van de zon, hetgeen ‘m een ‘zonnescheerder’ maakt. Begin januari 2014 komt ‘ie tot 0,4 au van de aarde, een kleine 60 miljoen km. Schattingen geven aan dat komeet ISON op het moment van het perihelium wel eens tot bijna magnitude -10 kan komen! 😯 Yep, min tien. Zie de grafiek hieronder, waarin de rode lijn de helderheid voorstelt.

De geschatte helderheid van komeet C/2012 S1 (ISON). Credit: Orbitas.

Eind november 2013 is een scherpe piek te zien. Z’n positie is op dat moment Rechte Klimming 16u 23m 20,6s, Declinatie -20° 31′ 20″, dat is ergens in het sterrenbeeld Slangendrager (Ophiuchus). Er zijn zelfs berichten dat de komeet eind december -13m haalt. Maar voor de duidelijkheid: aan schattingen van de helderheid van kometen zit altijd een grote mate van onzekerheid. Slangendrager is een sterrenbeeld dat vanuit Nederland en België eind november vroeg in de avond ondergaat in het westen, dus er is een mogelijkheid deze komeet te zien schitteren! Komeet ISON heeft een bijna perfect parabolische baan (e = 0,999999964) en dat doet vermoeden dat ‘ie afkomstig is uit de Oortwolk van ijskoude objecten, welke het zonnestelsel omgeeft en die door Jan Oort voorspeld is. Na de ontdekking is gekeken of de komeet ook op eerder gemaakte opnames voorkomt en dat blijkt het geval te zijn. Hij is gezien op opnames gemaakt met de Mount Lemmon Survey op 28 december 2011 en door Pan-STARRS op 28 januari 2011. Bron: Remanzacco Observatory.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Ben benieuwd! Een magnitude van -10 is ronduit spectaculair!

  2. Ivan Verkempinck zegt

    “Zichtbaar met het blote oog”?
    Zichtbaar overdag zal je bedoeld hebben zeker? Want met het blote oog zal die so wie so te zien zijn.

  3. Bij -10m zal dat zeker geen probleem zijn. Realiseer wel dat zo’n komeet geen puntbron is, maar een diffuse bron en dat die helderheid het totaal van dat wazige bolletje aan de hemel. Een ster van -10m zal dus helderder ogen dan een komeet van dezelfde helderheid.

Speak Your Mind

*