7 juli 2020

Komeet ontdekt die wellicht zichtbaar wordt met het blote oog: C/2012 S1 (ISON)

Komeet C/2012 S1 (ISON)

Groot nieuws! Op 21 september j.l. is door Vitali Nevski (Vitebsk, Wit-Rusland) en Artyom Novichonok (Kondopoga, Rusland) – twee amateursterrenkundigen! – een komeet ontdekt die eind 2013 wel eens gemakkelijk met het blote oog zou kunnen worden gezien: C/2012 S1 (ISON). Op het moment van de ontdekking was z’n helderheid 18,8m. De komeet is genoemd naar het instrument waarmee de ontdekking is gedaan, de 0,4-m f/3 Santel reflector van het International Scientific Optical Network (ISON), vlakbij Kislovodsk in Rusland. Komeet ISON bereikt z’n perihelium – het punt dat ‘ie het dichtste bij de zon staat – op 28 november 2013. Hij komt tot op 0,012 au (=1,8 miljoen km) van de zon, hetgeen ‘m een ‘zonnescheerder’ maakt. Begin januari 2014 komt ‘ie tot 0,4 au van de aarde, een kleine 60 miljoen km. Schattingen geven aan dat komeet ISON op het moment van het perihelium wel eens tot bijna magnitude -10 kan komen! 😯 Yep, min tien. Zie de grafiek hieronder, waarin de rode lijn de helderheid voorstelt.

De geschatte helderheid van komeet C/2012 S1 (ISON)

Eind november 2013 is een scherpe piek te zien. Z’n positie is op dat moment Rechte Klimming 16u 23m 20,6s, Declinatie -20

Comments

  1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

    Ben benieuwd! Een magnitude van -10 is ronduit spectaculair!

  2. Ivan Verkempinck zegt

    “Zichtbaar met het blote oog”?
    Zichtbaar overdag zal je bedoeld hebben zeker? Want met het blote oog zal die so wie so te zien zijn.

  3. Bij -10m zal dat zeker geen probleem zijn. Realiseer wel dat zo’n komeet geen puntbron is, maar een diffuse bron en dat die helderheid het totaal van dat wazige bolletje aan de hemel. Een ster van -10m zal dus helderder ogen dan een komeet van dezelfde helderheid.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: