24 maart 2023

Curiosity vindt bewijs voor oude rivierbedding op Mars

Credit: NASA/JPL-Caltech

We konden d’r natuurlijk op wachten: Marsrover Curiosity heeft op overtuigende wijze bewijs aanwijzingen gevonden van een rivierbedding in de Gale krater, waar ooit water doorheen moet hebben gevloeid. Het gaat om een rotsformatie die ze “Hottah” hebben genoemd – naar Hottah Lake in Canada’s Northwest Territories –  en die bezaaid is met allerlei kleine kiezelsteentjes en ‘gravel’. Op de afbeelding hierboven, links te zien. Die kiezelsteentjes lijken exact op steentjes die we op aarde in oude, drooggevallen rivierbeddingen tegen komen, rechts op de afbeelding. Het water dat ooit in die Martiaanse rivierbedding stroomde moet tot op heuphoogte zijn gekomen en volgens de berekeningen ongeveer 1 meter per seconde snel zijn gegaan. Het water zou er duizenden tot miljoenen jaar geleden kunnen hebben gestroomd. Uit de vormen van de steentjes en het gravel kan men afleiden dat andere transportmogelijkheden, zoals wind, uitgesloten zijn. Het moet via stromend water gegaan zijn. Curiosity kwam Hottah tegen op de 39e dag (Sol 39) dat ‘ie op Mars verbleef, sinds de landing op 6 augustus j.l. Hieronder een mooie infografiek over de ontdekking van Curiosity, waarop o.a. te zien is dat de Marsrover eigenlijk onderweg is naar Glenelg, maar onderweg per toeval op Hottah stuitte. ‘Link’ is een andere rotsformatie, waar ook al aanwijzingen voor vroeger water werden gevonden.

Find out why scientists think a fast-flowing stream once ran close to Curiosity's landing site on Mars, in this SPACE.com infographic.

Credit: Karl tate/Space.com

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration Bron: Universe Today + Space.com.  [Naschrift] Ik kwam deze video nog tegen, waarin Sanjeev Gupta – lid van het wetenschappelijke team van Curiosity – verteld over over de aanwijzingen voor de rivierbedding.

Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: