9 december 2024

IJskoude luchtlaag op Venus ontdekt

De grens tussen dag en nacht op Venus. Credit: ESA/MPS, Katlenburg-Lindau, Germany

Waarnemingen die verricht zijn door de Europese planeetverkenner Venus Express hebben iets heel bijzonders laten zien: het bestaan van een extreem koude luchtlaag op de planeet Venus. De temperatuur van deze laag bedraagt -175 graden C – dat is koud genoeg om kooldioxide te laten bevriezen tot ijs en sneeuw. De luchtlaag bevindt zich op een hoogte van 125 kilometer en komt alleen voor op de grens tussen dag en nacht.

Waarom is dit zo bijzonder? Wel, ten eerste komt zo’n lage temperatuur in de aardse atmosfeer nergens voor. Ten tweede staat Venus juist bekend om zijn extreme hitte – de planeet kent een uit de hand gelopen broeikaseffect als gevolg van de dikke CO2-atmosfeer. Venus wordt niet voor niets wel het “kwaadaardige zusje van de aarde” genoemd. Hoe is het mogelijk dat zo’n koude luchtlaag kan voorkomen op een normaal gesproken bloedhete planeet?

Wel, het antwoord luidt: geen idee. Wetenschappers weten niet goed hoe ze deze luchtlaag moeten verklaren. Feit is wel dat de koude luchtlaag is “gesandwitched” tussen twee veel warmere luchtlagen. Daarnaast is de opbouw van de Venusatmosfeer boven de 100 kilometer (boven het oppervlak) heel anders aan de dagzijde dan aan de nachtzijde van de planeet. Op de plaats waar de dag- en nachtzijden elkaar ontmoeten, ontstaat dan een overgangslaag waar merkwaardige atmosferische processen kunnen plaatsvinden. Hoe deze processen dan precies leiden tot het ontstaan van de koude luchtlaag is niet bekend. Aanvullende onderzoeken zijn dan ook vereist. Toch blijft het bijzonder, aangezien de atmosferen van de aarde en Mars zich heel anders gedragen op de dag- en nachtgrens.

Grafiek van de Venusatmosfeer, waarin de verhouding tussen hoogte (links) en temperatuur (rechts, in graden Kelvin) wordt weergegeven. Credit: ESA/AOES

Bron: European Space Agency

Share

Comments

  1. Hey Jo. Tis dus afwachten wat gaat gebeuren en waarom. Duideluik lijkt wel dat onze aarde niet los staat van en invloed heeft op of andersom. Von

  2. Hey Von, bedankt voor je reactie. Eh… waaruit blijkt de invloed van de aarde op het weer op Venus? Dat staat toch nergens in de blog? En ik denk ook niet dat daar sprake van is.

Speak Your Mind

*