4 oktober 2023

Video: 32 metronomen die ze synchroon laten lopen

Ik kwam deze schitterende video tegen, waarin medewerkers van Ikeguchilab 32 metronomen starten, die in eerste instantie ongelijk lopen, maar na een minuut of twee precies synchroon lopen. Nou ja, eentje doet in ’t begin nog een beetje moeilijk, helemaal rechts op de tweede rij. Je moet het echt even zien en beluisteren! Onder de video de uitleg hoe ze dit geflikt hebben.

Als je goed kijkt zie je hoe ze dit hebben gedaan: alle metronomen staan niet op een vaste ondergrond, maar ze staan op een platform, dat ze aan dunne snaren hebben gehangen. Je ziet dat platform lichtjes schommelen. Als de metronomen met de hand worden aangezet zijn ze allemaal ‘uit fase‘, net zoals golven uit fase kunnen zijn. Alle metronomen oefenen een kleine invloed uit op de beweging van het platform en geleidelijk raken ze daardoor ‘in fase’ – eigenlijk 32 oscillatoren in fase. De metronomen beïnvloeden het platform, maar dat platform beïnvloed op haar beurt ook weer de metronomen. Julianne Dalcaton van Cosmic Variance heeft dat proces van synchronisatie tussen de 32 metronomen heel precies beschreven, waarbij ze onder andere opmerkt dat de synchronisatie paarsgewijs tussen metronomen optreedt. Je moet de bron er maar even voor lezen, interessante kost! Voor de hardcore-lefhebbers: de synchronisatie van metronomen is in 2002 al eens beschreven door James Pantaleone in dit artikel. Bron: Cosmic Variance.

Share

Comments

 1. via google translate kwam ik er achter dat die tekens Japans zijn (taalherkenningsfunctie van translate)
  de vertaling is wat cryptisch maar duidelijk is dat het nietom een bedrijf gaat :
  metorono op tafel om de metronomen te verplaatsen -multiple

 2. Yep, ik had het ook al van anderen gehoord (op NUjij). Ik ben niet zo erg goed in Japans. 😉 Thanx voor de melding, Theo.

 3. Sluit ‘naadloos’ aan bij vraag 2 van de nationale wetenschapsquiz 2012. Jammer dat de link niet werkt; hoopte iets over de eindfrequentie te vinden.

  • Welke link doet het niet? Het filmpje in de blog toch wel? Hier de vraag waar je naar verwijst, plus de drie mogelijke antwoorden. Vraag 2: Twee metronomen met een net iets andere frequentie staan op een platform. Dit platform hangt aan veren en kan alleen horizontaal bewegen. Na enige tijd gaan de metronomen synchroon lopen. Hoe hoog zal dan de gemiddelde frequentie zijn? Antwoorden: A. Lager dan het gemiddelde van de twee startfrequenties, B. Exact gelijk aan het gemiddelde van de twee startfrequenties, C. Hoger dan het gemiddelde van de twee startfrequenties.
   Update Oh wacht, ik zie het al, die link naar dat artikel van James Pantaleone werkte niet. Was zeker verwijderd. Ik heb een andere link ontdekt en die geplaatst. Hoop dat die zo blijft. 🙂

 4. Dank je wel. Op blz 4 lees ik: The fast oscillator leads
  the slow oscillator by a small amount.
  Ik concludeer daaruit dat antwoord C correct is.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: