20 april 2024

Temperatuur op Mars is hoger dan gedacht

Curiosity rijdt sinds 5 augustus rond op de Rode Planeet. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Uit gegevens die zijn doorgestuurd door de Marsrover Curiosity blijkt dat de temperatuur op Mars hoger is dan gedacht. De gemiddelde dagtemperatuur schommelt momenteel tussen de 0 en 6 graden Celsius. Doordat de atmosfeer van Mars veel dunner is dan op aarde, kan de planeet die warmte moeilijker vast houden. ’s Nachts daalt de temperatuur dan ook tot -70 graden Celsius. Desondanks is een dagtemperatuur van boven het nulpunt opmerkelijk te noemen, aangezien de lente nog moet beginnen op het zuidelijk halfrond.

Curiosity is op 5 augustus 2012 geland in de Gale-krater, die zich iets ten zuiden van de evenaar bevindt. Sindsdien heeft de Marsrover weermetingen verricht met het Remote Environment Monitoring Station (REMS), feitelijk een compleet weerstation. Het blijkt dat de temperatuur op de helft van het aantal dagen boven het vriespunt is uitgekomen. Aangezien de lente nog moet beginnen, belooft dat wat voor de zomer. Als deze trend zich voortzet, dan kunnen temperaturen van boven de 20 graden verwacht worden. Dat zou vanuit leefbaarheidsoogpunt erg interessant zijn. Overdag zal de temperatuur regelmatig hoog genoeg kunnen zijn voor vloeibaar water. De betrokken onderzoekers zijn echter voorzichtig. Aanvullende metingen van de temperatuur zijn noodzakelijk om vast te stellen of het werkelijk om een trend gaat.

Overigens blijkt de luchtdruk op Mars ook wat hoger te zijn dan gedacht. De druk blijkt ongeveer 760 pascal te bedragen, in plaats van de verwachtte 730 pascal. Dat is nog altijd een fractie van de luchtdruk op aarde. De luchtdruk blijkt ook dagelijks wat hoger te zijn dan de dag ervoor. Dit komt niet geheel als een verrassing: ’s winters wordt het op Mars namelijk koud genoeg om kooldioxide te laten bevriezen aan de polen. Aangezien de atmosfeer van Mars vrijwel geheel uit kooldioxide bestaat, zorgt dit proces ervoor dat de luchtdruk op Mars gedurende het jaar kan variëren. Nu de lente op komst is, verdampt een deel van de bevroren kooldioxide weer, waardoor de luchtdruk langzaam toeneemt.

Credit: NASA/JPL-Caltech.

Noot: Een dag op Mars wordt een Sol genoemd en duurt iets langer dan een dag op aarde: 24 uur en 36 minuten. Bron: Europlanet.

Share

Comments

  1. Hoi Olaf,…Het heeft niets met dit specifieke stukje te maken maar ik wil je al een tijdje gewoon effe zeggen dat je hele leuke stukkies schrijft, welnu bij deze!!! OK, Dat was alles….mazzel!!!

  2. Jan, geef ‘m dan ook gelijk een paar sterretjes! Onder iedere blog kan je ze toekennen.

  3. hoi hoe heet is de kern van mars????????/

Speak Your Mind

*