21 maart 2019

Twee zwarte gaten gevonden in bolhoop M22 en da’s erg vreemd

Bolhoop M22, waar twee stellaire zwarte gaten zijn ontdekt

Een team van sterrenkundigen onder leiding van Tom Maccarone (University of Southampton) heeft in de bolvormige sterrenhoop M22, 10.000 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Boogschutter, twee stellaire zwarte gaten ontdekt, M22-VLA1 en M22-VLA2, ieder met een massa van 10 tot 20 maal de massa van de Zon. Op zich niet zo heel bijzonder dat men twee zwarte gaten vindt, dat komt wel vaker voor. Maar dan is het wel in de Melkweg of een ander sterrenstelsel. Twee zwarte gaten in een bolhoop is echter wel iets bijzonders, want de modellen die voor bolhopen zijn opgesteld suggereren dat er hooguit

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.