25 maart 2019

Röntgen-nova wijst Swift op stellair zwart gat vlakbij centrum van de Melkweg

Swift J1745-26. Rechtsboven staat de bekende r

Reacties

  1. Olaf van Kooten http://Olaf%20van%20Kooten zegt

    Een rontgennova? Kijk zo leer je nog eens wat, daar had ik dus na 7 jaar astrobloggen nog niet van gehoord! Maareeeh….moet er bij een ‘nova’ niet per definitie sprake zijn van een thermonucleaire explosie?

  2. Ik geloof dat ik er inderdaad nog niet eerder over geblogd heb en da’s ook niet zo heel vreemd. “Bright X-ray novae are so rare that they’re essentially once-a-mission events and this is the first one Swift has seen,” aldus Neil Gehrels (Goddard Space Flight Center). En dat geeft het al aan, zo’n once-a-mission-event. Ja, de gewone nova zijn inderdaad thermonucleaire explosies, die plaatsvinden op witte dwergen. Maar deze röntgen-nova zijn geheel anders.

  3. Olaf van Kooten http://Olaf%20van%20Kooten zegt

    Okee, maar dan zou je het eigenlijk geen ‘nova’ moeten noemen. Al denk ik dat het woord nova twee verschillende betekenissen kan hebben. De officiele betekenis, waarbij een nova een thermonucleaire explosie is van een degeneratief stellair object (meestal een witte dwerg). En de informele betekenis, waarbij ‘nova’ gewoon ieder kosmisch object kan zijn, dat normaal onzichtbaar is, plotseling veel helderder wordt en daarna weer uitdooft. De rontgennova is dan een nova in de informele zin van het woord.

  4. Ja, laten we het inderdaad maar op die tweede informele betekenis houden. Da’s ook de historische betekenis, als ‘nieuwe ster’, die aan de hemel verschijnt. En Swift J1745-26 verscheen een paar dagen als nieuwe ster aan de hemel, al konden we dat niet met onze eigen ogen aanschouwen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: