19 juli 2024

Een van de motoren van de Falcon 9 raket viel uit tijdens de lancering

Credit: SpaceX, from the video.

Vannacht om 02.35 uur Nederlandse tijd is zoals gemeld de Falcon 9 draagraket gelanceerd, die de Dragon capsule in een baan om de aarde heeft gebracht, gereed voor een koppeling komende woensdag met het internationale ruimtestation ISS. Ik meldde een succesvolle lancering, maar nu blijkt dat er toch wat strubbelingen waren – ‘Adrianus, je was weer eens te vroeg met je conclusies’. Tachtig seconden na de lancering was er een lichtflits te zien en lijken stukken te worden weggevaagd, iets wat je in de video met vertraagde beelden na ongeveer 30 seconden ziet. Het blijkt dat op dat moment één van de negen raketmotoren van de Falcon 9 stopte. Gelukkig was die onverwachte gebeurtenis niet catastrofaal, want de boordcomputer kon de acht andere motoren direct herprogrammeren, zodat het vervolg van de vlucht kon worden voortgezet, met een kleine vertraging van ongeveer 30 seconden in het bereiken van de baan om de aarde. Onder de video enkele verklaringen die door SpaceX naar aanleiding van het voorval zijn afgegeven.

“Falcon 9 detected an anomaly on one of the nine engines and shut it down. As designed, the flight computer then recomputed a new ascent profile in realtime to reach the target orbit, which is why the burn times were a bit longer. Like Saturn V, which experienced engine loss on two flights, the Falcon 9 is designed to handle an engine flameout and still complete its mission. I believe F9 is the only rocket flying today that, like a modern airliner, is capable of completing a flight successfully even after losing an engine. There was no effect on Dragon or the Space Station resupply mission.”

En deze verklaring volgde later op de dag:

Approximately one minute and 19 seconds into last night’s launch, the Falcon 9 rocket detected an anomaly on one first stage engine. Initial data suggests that one of the rocket’s nine Merlin engines, Engine 1, lost pressure suddenly and an engine shutdown command was issued immediately. We know the engine did not explode, because we continued to receive data from it. Our review indicates that the fairing that protects the engine from aerodynamic loads ruptured due to the engine pressure release, and that none of Falcon 9’s other eight engines were impacted by this event. As designed, the flight computer then recomputed a new ascent profile in real time to ensure Dragon’s entry into orbit for subsequent rendezvous and berthing with the ISS. This was achieved, and there was no effect on Dragon or the cargo resupply mission. Falcon 9 did exactly what it was designed to do. Like the Saturn V, which experienced engine loss on two flights, Falcon 9 is designed to handle an engine out situation and still complete its mission. We will continue to review all flight data in order to understand the cause of the anomaly, and will devote the resources necessary to identify the problem and apply those lessons to future flights. We will provide additional information as it becomes available.

Het is gelukkig allemaal goed afgelopen en de Dragon capsule is onderweg naar het ISS.

Share

Speak Your Mind

*