28 november 2023

Europa en Rusland willen samen naar de maan

Artistieke weergave van de Russisch-Europese Lunar Polar Sample Return. Klik voor een grotere versie! Credit: ESA

Europa en Rusland gaan samenwerken aan een onbemande maanmissie, met als doel om in 2020 of 2022 bevroren bodemmonsters terug naar de aarde te brengen. De missie wordt Lunar Polar Sample Return (LPSR) genoemd en zal gaan boren in de noord- of zuidpool van de maan, om meer te weten te komen over de samenstelling van de maanbodem. Ze willen vooral weten hoeveel vluchtige stoffen (zoals water) de maanbodem bevat.Eigenlijk hadden de onderzoekers een ander plan. Het is bekend dat sommige kraters aan de maanpolen waterijs bevatten. Dat is mogelijk doordat in deze kraters de zon nooit schijnt, waardoor al het water dat er terecht is gekomen nooit heeft kunnen verdampen. Dit maakt dit soort kraters dé plaats om bodemmonsters te verzamelen. Helaas zorgt de eeuwige duisternis voor technologische obstakels, waarvan de oplossing niet in het budget van de ruimtevaartorganisaties past. Vandaar dat men gekozen heeft voor het alternatief.Het bepalen van de hoeveelheid water in de maanbodem is van belang voor toekomstige bemande maanmissies, omdat het aanwezige waterijs gebruikt kan worden om drinkwater en zuurstof te produceren. Om de bodemmonsters te verzamelen, zal eerst in de bodem worden geboord (omdat water en andere vluchtige stoffen aan het oppervlak direct verdampen). Vervolgens worden de bodemmonsters verzameld én direct afgekoeld tot een temperatuur van -150 graden C, om te voorkomen dat de stoffen waar het om gaat verdampen voordat ze de aarde bereiken.De gebruikte boortechnologie zal dezelfde zijn als degene die ontwikkeld is voor de Europese ExoMars-missie, die voor 2016 op de agenda staat en zal bestaan uit een satelliet en een Marsrover die is uitgerust met een boorsysteem.

De Shackleton-krater op de maan. Wetenschappers vermoeden dat zich hier veel waterijs bevindt. Credit: NASA/GSFC/Arizona State University

Bron: SPACE.com.

Share

Comments

  1. Europa is al bijna naar de maan met de euro, nu Rusland nog met de roebel……..

  2. Is dan de bedoeling dat ze IN een krater op de noord- of zuidpool van de maan gaan landen? Een soort van LCROSS, die in 2009 in de Cabeus krater stortte, maar dan anders, d.w.z. dan blijft alles heel en keert het spul weer terug naar aarde.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: