21 maart 2019

Europa en Rusland willen samen naar de maan

Artistieke weergave van de Russisch-Europese Lunar Polar Sample Return. Klik voor een grotere versie!

Europa en Rusland gaan samenwerken aan een onbemande maanmissie, met als doel om in 2020 of 2022 bevroren bodemmonsters terug naar de aarde te brengen. De missie wordt Lunar Polar Sample Return (LPSR) genoemd en zal gaan boren in de noord- of zuidpool van de maan, om meer te weten te komen over de samenstelling van de maanbodem. Ze willen vooral weten hoeveel vluchtige stoffen (zoals water) de maanbodem bevat.

Eigenlijk hadden de onderzoekers een ander plan. Het is bekend dat sommige kraters aan de maanpolen waterijs bevatten. Dat is mogelijk doordat in deze kraters de zon nooit schijnt, waardoor al het water dat er terecht is gekomen nooit heeft kunnen verdampen. Dit maakt dit soort kraters d

Reacties

  1. http://Kor zegt

    Europa is al bijna naar de maan met de euro, nu Rusland nog met de roebel……..

  2. Is dan de bedoeling dat ze IN een krater op de noord- of zuidpool van de maan gaan landen? Een soort van LCROSS, die in 2009 in de Cabeus krater stortte, maar dan anders, d.w.z. dan blijft alles heel en keert het spul weer terug naar aarde.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: