31 mei 2020

Enorme hoeveelheid water ontdekt in stervormende nevel

Infraroodopname van de Taurus Moleculaire Wolk, waartoe Lynds 1544 (linksonder) behoort. De TMW bevindt zich op 450 lichtjaar van de aarde en is een reusachtige interstellaire gaswolk met variabele dichtheid. Op verschillende plaatsen in de wolk is stervorming al op gang gekomen. Hiermee vormt de TMW het dichtstbijzijnde stervormingsgebied vanaf de aarde.

Met behulp van de Europese Herschel-ruimtetelescoop zijn grote hoeveelheden waterdamp ontdekt in een koude gaswolk in het sterrenbeeld Stier. De hoeveelheid waterdamp is groot genoeg om de aardse oceanen 2000 keer te vullen. De aanwezigheid van zoveel waterdamp wijst op een nog veel grotere voorraad waterijs in de gaswolk, genoeg voor een paar miljoen bevroren oceanen op aarde.

Sterren ontstaan in koude, donkere wolken van gas en stof: zogenaamde “pre-stellaire kernen”, die alle ingredi

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.