30 mei 2024

M15 met ATIK314L CCD-camera

Ja, nú voel ik me een allround astrofotograaf! Zie hier mijn eerste publicatie van een foto die ik heb gemaakt met een gekoelde CCD-camera. Het is mijn tweede probeersel. De eerste poging vanuit de achtertuin mislukte omdat ik de koeling per ongeluk had uitgezet.Bij deze tweede opname ging het ook niet van een leien dakje. Op 22 september heb ik RGB opnamen willen maken, maar ook hier een vergissing: twee keer door het groen-filter belicht en niet door het blauw-filter. Twee weken later heb ik het blauw erbij gemaakt. daarbij was de canera geroteerd ten opzichte van de eerdere opnames, vandaar de wat vreemde uitsnede.Bij de blauwe opnames vergat ik flat fields te maken doordat ik mijn enthousiaste snel nog even naar Jupiter wilde kijken en voor ik er bij nadacht had ik de camera van de telescoop ontkoppeld.

Bolvormige sterrenhoop M15

Het nabewerken was ook een hobbel omdat ik niet thuis ben in CCDStack, wat voor deze opnames geschikter is dan DeepSkyStacker. Maar goed, ik hoor Jan B. al roepen: “Wat een gez&*k allemaal, het is toch een prachtige plaat?”En dat vind ik ook:-)M15 heb ik eerder gefotografeerd met mijn Canon 1000Da. In vergelijking is deze CCD-opname scherper. Maar, zowel met het maken van de opnames als het nabewerken is het met zwartwit CCD en kleurenfilters lastiger werken dan met een digitale spiegelreflexcamera. Paulus B

Share

Comments

  1. Joh, wacht nog een paar maanden en je krijgt vanzelf gekoelde foto’s. 😉 Nee, even alle gekheid op een stokje, een mooie foto hoor Paul. Inderdaad, niet z&*ken d’r over. Oh ja, nog één z&*k-puntje, toch wel: het zou natuurlijk het mooiste zijn als je van M15 ook een foto had met dezelfde belichtingstijd, zonder koeling gemaakt en je het verschil zou zien, dus het effect van de koeling.

  2. Jan the astroman zegt

    Hé Paul,wat een gezei…allemaal, het is toch een prachtige plaat?!..ha..ha..!!

Speak Your Mind

*