29 maart 2024

Het hart van de hartnevel

De hart en zielnevel vormen samen een prachtig nevelgebied in het sterrenbeeld Cassiopeia. De nevels zijn te vinden zeer vlakbij het bekende dubbelcluster.

Wanneer de nevel gefotografeerd wordt met een 100mm lens dan ziet hier er als volgt uit:

De onderste nevel is de hartnevel en de bovenste de zielnevel.

De hartnevel dankt zijn naam aan de vorm die lijkt op een hart. In de nevel, die zich op 7500 lichtjaar afstand bevindt, bevindt zich het sterrencluster Melotte 15, dat bestaat uit een aantal zware sterren van meer dan 50x de massa van de zon. De straling van dit cluster slaat de atomen in de nevel aan waardoor hij zijn typisch rode kleur krijgt.

Afgelopen week heb ik me gefocused op het hart van de hartnevel. Dit gebied bevat een uitermate mooie stofstructuur die een soort van ‘draaiing’ vertoont. Ik heb deze opgenomen met een TEC 140 telescoop en een SXV-H9 CCD camera. De eerste nacht zijn er 9 opnamen in H-alpha (4,5nm) gemaakt met een belichtingstijd van 30 minuten per opname.

Gisterennacht heb ik de OIII opnamen gemaakt met een 3nm OIII filter. Hierbij kon ik 11 opnamen maken.

Dit heeft tesamen geresulteerd in een belichting van 10 uur op deze stofstructuur. De onderstaande opname laat mooi de draaiing in de kolom zien…

Share

Comments

  1. De Hartnevel en de Zielnevel, hoe krijgen ze het zo vlak bij elkaar. Schitterende foto’s, André! Ik hoop dat het lukt die header juist te krijgen.

  2. Heb het geprobeerd. Maar verwijderen en opnieuw plaatsen heeft niet gewerkt…. 🙁

Speak Your Mind

*