31 mei 2020

‘Rotsachtige’ superaarde blijkt diamantplaneet te zijn

Verschil in grootte tussen de aarde en 55 Cancri e

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat een verre rotsachtige super-aarde eigenlijk een diamantplaneet is. Het is voor het eerst dat een rotswereld met een fundamenteel andere samenstelling dan de aarde is gevonden. Het oppervlak van de planeet is vermoedelijk bedekt met grafiet en diamant in plaats van graniet en water.

De planeet in kwestie, 55 Cancri e, is twee keer zo groot als de aarde en heeft een acht keer grotere massa, waardoor het tot de zogenaamde “super-aardes” wordt gerekend. De planeet behoort tot een stelsel van vijf planeten die draaien rond de zonachtige ster 55 Cancri, die zich op een afstand van 40 lichtjaar van de aarde bevindt, in de richting van het sterrenbeeld Kreeft.

De planeet draait razendsnel rondom zijn moederster: een jaar duurt er slechts 18 uur. Het is er dan ook bloedheet: de oppervlaktetemperatuur van de planeet schommelt rond de 2250 graden Celsius. Vorig jaar trok de planeet, gezien vanaf de aarde, voor zijn moederster langs. Dankzij deze overgang, of transit, kon voor het eerst de diameter van de planeet bepaald worden. In combinatie met de laatste schatting van diens massa, zijn astronomen in staat geweest om de chemische samenstelling van de planeet af te leiden. Hierbij heeft men een computermodel gebruikt, waarbij men alle mogelijke combinaties van elementen en ingredi

Comments

  1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

    Ha, hoezo actueel! Ik durf te wedden dat wij de eerste Nederlandse site zijn die met dit nieuws komen 🙂
    Het oorspronkelijke persbericht was nog geen halfuur oud toen ik aan het artikel begon 😉

  2. Aha, de Nederlandse primeur. Da’s wel een diamantje waard. 🙂

  3. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

    Inmiddels zijn andere media wakker geworden (ANP, NU.nl)

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: