25 mei 2020

De protoplanetaire nevel Hen 3-1475 – alias de Tuinsproeiernevel – in beeld gebracht

protoplanetaire nevel Hen 3-1475 – alias de Tuinsproeiernevel.

Wat planetaire nevels zijn weten de meeste lezers van de Astroblogs wel, nietwaar? Uitgeworpen buitenlagen van sterren, die opgloeien door het hete, ultraviolette licht van de ster in het midden. De naam planetaire nevels is ooit bedacht in het tijdperk van de eerste telescopen, 17e en 18e eeuw, toen men objecten ontdekte die op planeten leken, maar dat niet waren. Protoplanetaire nevels of preplanetaire nevels zijn minder bekend. En da’s ook logisch, want ze zijn er nou eenmaal minder. Het is eigenlijk de fase voordat de planetaire nevel tot ‘wasdom’ is gekomen en als een bolvormige schil van ge

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.