10 december 2018

Meteoriet levert bewijs voor water op Mars

De meteoriet is afkomstig van Mars, weggeslingerd door een inslag, heeft rondgezworven door het zonnestelsel en is vorig jaar op aarde terecht gekomen

Een meteoriet die 14 maanden geleden in de woestijn van Marokko neerplofte blijkt afkomstig te zijn van Mars. Hoewel dat vaker voorkomt, is deze meteoriet bijzonder: in het binnenste zijn namelijk aanwijzingen te vinden over het verleden van de Rode Planeet. Hoe weten ze dat precies? Wel, uit analyse blijkt dat in het binnenste van de meteoriet holtes voorkomen, waarin luchtbellen zitten opgesloten. De samenstelling van deze luchtbellen blijkt overeen te komen met dat van de Marsatmosfeer.

Het blijkt dat de meteoriet uit 600 miljoen jaar oud vulkanisch gesteente bestaat. Dit gesteente heeft lange tijd vredig aan (of nabij) het oppervlak van Mars gelegen. Totdat het werd opgeschrikt door de inslag van een astero

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.