19 april 2024

Meteoriet levert bewijs voor water op Mars

De meteoriet is afkomstig van Mars, weggeslingerd door een inslag, heeft rondgezworven door het zonnestelsel en is vorig jaar op aarde terecht gekomen. Credit: C.M.O’D. Alexander et al/Carnegie

Een meteoriet die 14 maanden geleden in de woestijn van Marokko neerplofte blijkt afkomstig te zijn van Mars. Hoewel dat vaker voorkomt, is deze meteoriet bijzonder: in het binnenste zijn namelijk aanwijzingen te vinden over het verleden van de Rode Planeet. Hoe weten ze dat precies? Wel, uit analyse blijkt dat in het binnenste van de meteoriet holtes voorkomen, waarin luchtbellen zitten opgesloten. De samenstelling van deze luchtbellen blijkt overeen te komen met dat van de Marsatmosfeer.

Het blijkt dat de meteoriet uit 600 miljoen jaar oud vulkanisch gesteente bestaat. Dit gesteente heeft lange tijd vredig aan (of nabij) het oppervlak van Mars gelegen. Totdat het werd opgeschrikt door de inslag van een asteroïde, waarbij de steen de ruimte in werd geblazen. Daarbij ontstonden scheurtjes die door de hitte van de inslag direct werden ‘verzegeld’. Hierdoor werden in het binnenste van de steen stukjes Marsatmosfeer ‘gevangen’. Vervolgens heeft de steen zo’n miljoen jaar door de ruimte gezworven, totdat het in juli 2011 in Marokko terecht kwam.Het bijzondere is dat de steen, een paar maanden nadat hij op aarde terecht kwam, vrij snel is opgeraapt – hierdoor is de steen nauwelijks blootgesteld aan erosie of verwering op aarde. In het binnenste van de steen zijn echter wel degelijk bewijzen gevonden voor watererosie. Aangezien dat niet op aarde kan zijn gebeurt, moet de steen op Mars zijn blootgesteld aan water. Hierdoor kan de Marsmeteoriet ons meer vertellen over de geschiedenis van Mars: tussen de 600 miljoen jaar geleden en het moment waarop de steen de ruimte in werd geslingerd, moet er vloeibaar water zijn geweest op Mars.

De meteoriet in kwestie, samen met onderzoeker Chris Herd. Credit: John Ulan

Bron: Phys.org.

Share

Speak Your Mind

*