29 maart 2024

Twee nieuwe satellieten voor Galileo gelanceerd

De lancering van twee satellieten voor Galileo. Credit: ESA–S. Corvaja, 2012

Gisteren – vrijdag 12 oktober – werden vanaf Europa’s ‘ruimtehaven’ in Kourou in Frans Guyana de derde en vierde satelliet gelanceerd van het globaal Europees navigatiesysteem via satelliet Galileo. Onderaan deze blog zie je daar videobeelden van. Samen met twee andere satellieten die een jaar geleden de ruimte ingingen staan ze in voor de zogenaamde valideringsfase van het Galileo-programma. Arianespace voerde de lancering van de Sojoez ST-B-raket uit om 20:15 uur onze tijd vanaf het Centre Spatial Guyanais. De verschillende trappen van de Sojoez-raket werkten zoals voorzien en de bovenste Fregat-MT-trap stuwde de Galileo-kunstmanen 3 uur en 45 minuten na liftoff in de voorziene baan op 23.200 kilometer boven het aardoppervlak.

Validering

Zo bevonden de twee IOV-satellieten zich in de neuwkegel van de Sojoez-raket. © ESA – P. Carril

De satellieten werden gebouwd door een consortium onder leiding van Astrium. Thales Alenia Space was verantwoordelijk voor de bouw, de integratie en het testen van de kunstmanen. SpaceOpal, een gezamenlijke onderneming van het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) en het Italiaanse Telespazio, staat in voor de operaties waarbij de satellieten aanvankelijk gevolgd worden door een gezamenlijk team van ESA en de Franse ruimtevaartorganisatie CNES in Toulouse (Frankrijk). Na de eerste check-ups zullen de satellieten voor tests overhandigd worden aan de Galileo-controlecentra in Oberpfaffenhofen (Duitsland) en Fucino (Italië). Daarna begint de validateringsfase van Galileo. Op het vlak van prestaties zijn deze satellieten van de In-Orbit Validation (IOV) identiek aan de toekomstige kunstmanen van het systeem.

30 satellieten

Met de vier identieke satellieten die nu rond de aarde draaien zal ESA in staat zijn de prestaties van het Galileo-navigatiesysteem te demonstreren in afwachting van de ontplooiing van de resterende operationele satellieten. ‘Sinds de eerste lancering een jaar geleden, heeft Galileo zich op technologisch vlak in een baan om de aarde al bewezen, zegt Didier Faivre, ESA-directeur voor Galileo en activiteiten die met navigatie verband houden. ‘Dankzij de twee nieuwe satellieten wordt de testfase afgewerkt en kan de snelle ontplooiing van de hele constellatie van satellieten beginnen.’ ‘Tegen eind 2014 staat de lancering van 18 satellieten op het programma en tegen die tijd kunnen ook de eerste operationele diensten beginnen.’ In 2018 moet Galileo met een systeem van in totaal 30 satellieten (waaronder de vier IOV-satellieten en reservekunstmanen) volledig operationeel zijn.  Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*