18 april 2024

Zo even een cursus ‘Hoe bouw je een 24″ f3.7 Truss Dobson?’

Gisteravond hield André Heijkoop – de enthousiaste ‘Messier-Marathonloper’ uit Strijen – een net zo enthousiaste en boeiende voordracht bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens over zijn zelfgemaakte 24″ f3.7 Truss Dobson [1]Genoemd naar de bedenker van het systeem, John Dobson. Die heeft ooit eens gezegd over telescopen: “If you can’t sleep in it, it’s not a real telescope.. Een product van ATM zoals dat in vaktaal heet, Amateur Telescope Making (ATM). Hij heeft in het verleden al menige telescopen gebouwd, maar de bouw van deze enorme kijker was heel bijzonder en omdat hij het voorbereidende denk- en tekenwerk en de uiteindelijke productie ervan goed gedocumenteerd en gefotografeerd heeft kon André een nauwgezet kijkje in de keuken van de ATM geven. Eigenlijk kregen we gisteren allemaal gratis en voor niets een cursus ‘Hoe bouw je een 24″ f3.7 Truss Dobson’. Het was voor hem ook een ervaring met wijze lessen van vallen en opstaan. Zo kwam hij er bijvoorbeeld achter dat het aanbrengen van de ellipsvormige vangspiegel niet een kwestie is van even op goed gevoel de spiegel plaatsen. Dan pas kom je er achter dat die lijm waarmee de spiegel vast zit wel verdraaid goed is. Ook blijkt het berekenen van het exacte zwaartepunt van de Dobson, het zogenaamde Center of Gravity (COG) een lastig karwei. Als dan achteraf blijkt dat het COG niet helemaal goed is en je een paar gewichten aan je telescoop moet hangen voor het evenwicht dan baal je natuurlijk. Maar ondanks alle tegenvallers is André toch doorgegaan met het bouwen van z’n Dobson – die met z’n spiegel van 60 cm één van de grootste, zo niet DE grootste van Nederland schijnt te zijn – en heeft ‘ie uiteindelijk een product afgeleverd dat fantastisch mag worden genoemd. Bijzondere aandacht in André’s verhaal was er voor het belangrijkste onderdeel van de Dobson, de spiegel. Die is door de Fransman Franck Griere van Mirro-Sphere gemaakt en alle testrapporten van de spiegel laten zien dat het een zeer goed geslepen en gecoate spiegel is. Het weer liet gisteravond helaas niet toe dat we zelf een kijkje mochten nemen door de 24″ Dobson, maar als je André  z’n verhalen hoort over hoe bijvoorbeeld de sterren in de bolvormige sterrenhoop M13 tot in de kern op te lossen zijn en prachtige lichtpuntjes zijn dan kan je niet wachten tot het moment dat we er ook een keertje in mogen kijken. Laten we hopen dat dat spoedig is. Griere heeft overigens laten weten dat hij tegenwoordig in staat is om ook 1 meter spiegels te slijpen, dus als er nog liefhebbers zijn om de telescoop van André te overtreffen, dan zou ik zeggen ga je gang. 🙂

Voetnoten

Voetnoten
1 Genoemd naar de bedenker van het systeem, John Dobson. Die heeft ooit eens gezegd over telescopen: “If you can’t sleep in it, it’s not a real telescope.
Share

Speak Your Mind

*