26 mei 2020

Röntgensatellieten monitoren botsing sterrenwind massieve O-sterren

Voorstelling van de botsing van de sterrenwind van de O-sterren van Cygnus OB2 #9.

In het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus) bevindt zich de OB-associatie genaamd Cygnus OB, een groep van pakweg 3000 (!) sterren, die gravitationeel verbonden met elkaar zijn en waar 100 zeer zware sterren van de spectraalklasse ‘O’ behoren – zeg maar de allerzwaarste jongens onder de sterren. Die blauw-witte O-sterren zijn meer dan 12 keer zo zwaar als de zon zijn en 10 keer zo lichtsterk. Ze hebben een enorme ultraviolette straling en via hun ‘sterrenwind’ wordt continue gas in de omgeving geblazen. Een dubbelster van die O-sterren genaamd Cygnus OB2 #9 is de laatste jaren door een bataljon aan r

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.