18 maart 2019

Planeet met vier zonnen ontdekt

De planeet PH1 is vermoedelijk een Neptunus-achtige gasreus. De planeet draait om twee sterren: een heldere F-ster (groter dan de zon) en een zwakke M-ster (veel kleiner dan de zon). De andere twee zonnen staan veel verder weg.

Twee astronomen hebben een planeet ontdekt in een zeer exotische omgeving. De hemel van de planeet wordt namelijk verlicht door vier zonnen! De planeet bevindt zich op een afstand van 5000 lichtjaar en is ongeveer zes keer groter dan de aarde. De massa van de planeet is ongeveer 20 tot 50 aardmassa’s. Hoewel we niets weten van de samenstelling van de planeet, vermoeden astronomen dat het een Neptunus-achtige wereld moet zijn.

Zoals gezegd maakt de planeet deel uit van een opmerkelijk systeem. De planeet draait namelijk om een dubbelster, die op haar beurt weer een koppel vormt met een tweede dubbelster. Het is moeilijk voor te stellen hoe het is om niet

Reacties

  1. Ha, het is weer zo ver: twee blogs over hetzelfde onderwerp. Zoek de verschillen mensen. 😀 Ik zal de mijne maar niet op NUjij.nl zetten, want anders snappen ze er daar helemaal niks van.

  2. http://Jasper zegt

    Coole vondst! Snap alleen niet hoe je een stabiele (elliptische) baan kan krijgen rond een systeem van twee dubbel sterren? Als je een roterend systeem in je brandpunt hebt, is je baan elke keer afhankelijk van de stand van de twee sterren in dat brandpunt lijkt me? Iemand die dat kan schetsen hoe die planeet en zonnen t.o.v. elkaar staan?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: