20 maart 2019

Hubble brengt donkere materie bij cluster MACS J0717 driedimensionaal in beeld


Met behulp van onder andere de Hubble ruimtetelescoop heeft men een driedimensionaal beeld kunnen krijgen van de donkere materie in en rondom de enorme cluster van sterrenstelsels genaamd MACS J0717.5+3745, kortweg MACS J0717. Donkere materie vormt pakweg 23% van alle massa-energie in het heelal – gewone materie slechts 4% en donkere energie 73% – en zoals de naam al zegt is ‘t donker, onzichtbaar. Toch kunnen telescopen zoals Hubble de donkere materie op indirecte manier zien, want donkere materie heeft een gravitationele werking op gewone materie en die invloed is zichtbaar, in de vorm van de zogenaamde door Einstein voorspelde zwaartekrachtslenzen. Door waarnemingen verricht met een bataljon aan instrumenten – Hubble, de Japanse Subaru Telescoop op Hawa

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.