23 april 2024

Micro-planetenstelsel ontdekt bij zonachtige ster

Micro-zonnestelsel: KOI-500 en haar vijf planeten, die allemaal binnen de omloopbaan van Mercurius zouden passen. Credit: NASA

We blijven in planetenland, want gisteren is nog een opmerkelijke ontdekking bekend gemaakt: een stelsel van 5 planeten die in een bijzonder kleine ruimte zijn samengepakt. De planeten draaien allemaal in een gebied van slechts 1/12de de omloopbaan van de aarde (qua afstand). De planeten zijn ontdekt door de Kepler-ruimtelescoop, die planeten opspoort door de kijken naar helderheidsveranderingen die optreden als een planeet voor de moederster langs trekt (een zogenaamde overgang of transit).

De planeten draaien rond de ster KOI-500, die op een afstand van 1100 lichtjaar staat in de richting van het sterrenbeeld Lier. KOI-500 heeft een bijzonder compact planetenstelsel: een “jaar” duurt op deze planeten slechts 1.0, 3.1, 4.6, 7.1 en 9.5 dagen. Alle vijf de planeten racen rond hun ster in een gebied dat 150 keer kleiner is dan de omloopbaan van de aarde (qua oppervlak). Op deze manier zou je makkelijk nog 10 planeten kunnen toevoegen, die zonder problemen binnen de omloopbaan van de aarde zouden passen.

Gelet op de architectuur van het planetenstelsel, zijn de vijf planeten vermoedelijk niet op hun huidige positie ontstaan. In plaats daarvan zijn de planeten oorspronkelijk op grotere afstand van hun moederster (en van elkaar) ontstaan, en later naar hun huidige positie gemigreerd. Het proces van migratie wordt geacht algemeen te zijn gedurende de ontwikkeling van planetenstelsels. Ook in ons zonnestelsel heeft dit proces plaatsgehad: Uranus en Neptunus kunnen bijvoorbeeld onmogelijk op hun huidige posities ontstaan zijn. Het is echter een raadsel waarom de binnenplaneten van ons zonnestelsel, zoals de aarde, aan dit proces ontsnapt zijn. KOI-500 zal dan ook gebruikt worden als testobject, om de laatste theorieën van planetaire migratie te toetsen.

Credit: Karl Tate/Space.com

Bronnen: Space Daily en SPACE.com

Share

Speak Your Mind

*