16 april 2024

ERC-grant voor ASTRON-sterrenkundige Raffaella Morganti

Raffaella Morganti en een voorbeeld van een ‘AGN’. Credit: ASTRON.

De Europese onderzoeksorganisatie ERC (European Research Council) heeft een Advanced Grant toegekend aan prof. dr. Raffaella Morganti, hoofd van de Astronomengroep bij ASTRON en bijzonder hoogleraar Structuur en Evolutie van Radiomelkwegstelsels aan het Kapteyn Astronomisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Morganti krijgt een bedrag van circa 2,5 miljoen euro voor haar onderzoeksproject ‘Exploiting new radio telescopes to understand the role of AGN in galaxy evolution’. Met deze subsidie kan zij voor een periode van vijf jaar PhD-studenten, postdocs en een software-ingenieur aannemen. Morganti zal in haar project onderzoeken welk deel van de tijd het superzware zwarte gat dat in het centrum van een sterrenstelsel zit, actief is in het radiogebied, en welke invloed deze fase op de evolutie van het sterrenstelsel heeft. Zij zal daarbij gebruik maken van twee instrumenten van ASTRON: de geavanceerde radiotelescoop LOFAR (Low Frequency Array) en Apertif, de nieuwe ‘radiocamera’ van de Westerbork-radiotelescoop. De ERC Advanced Grants worden alleen toegekend aan wetenschappers van uitzonderlijke niveau. De subsidie aan prof. Morganti is de vijfde ERC Advanced Grant die is toegekend aan een project dat aan de LOFAR-telescoop en/of Apertif gerelateerd is. Vorig jaar werd een Advanced Grant toegekend aan de Nederlandse sterrenkundigen Thijs van der Hulst en Ewine van Dishoeck. Bron: Nova.

Share

Comments

  1. Dat deze “advanced grant” dit keer naar prof. dr. Raffaella Morganti gaat is, naar mijn (on)bescheiden mening meer dan terecht en zeer zeer verdiend…..MAAR…..ik moet toegeven dat ik wellicht een heel klein beetje (veel) bevooroordeeld ben….want sinds ik het grote genoegen had om haar in ozo inspirerende en enthousiaste actie te zien tijdens een (door Hanny geregelde…snik…nogmaals dank!!!) rondleiding door het ASTRON-complex in Dwingeloo heb ik wel een beetje een..eh…”zwak” gekregen voor de leuke en razendslimme Italiaanse dame…….en dat “zwak” werd nog een flink stukkie groter toen ik in een vlaag van brutale wetenschappelijke waanzin haar via de mail een zelfgemaakt plaatje (nog op ouderwetse 400 asa film!) van M82 opstuurde met de vraag: ” Hé, zullen we ruilen……jij een plaatje gemaakt door “mijn” (piepkleine amateur) telescoop voor een leuk plaatje van M82 door “jouw” giga-professionele Westerbork radiotelescoop??”…..en niet lang daarna via haar zowaar een heuse echte radiofoto van M82 teruggestuurd kreeg!! …PR-werk van de bovenste plank……HAPPY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nou ja, hoe dan ook…..het is die geweldige knakkers en knakkerinen van ASTRON allemaal van harte gegund want daar bijkans stiekum verscholen in de bossen bij Dwingeloo staat een waarlijk (nog niet bekend genoeg) astronomisch super instituut, dunkt mij!!

  2. Hier vind je meer over dat door Hanny georganiseerde bezoekje destijds aan ASTRON: http://www.astroblogs.nl/2009/10/31/de-galaxy-zoo-meeting-bij-astron-in-drenthe/

  3. Oeps….net het blogje (weer) gelezen over dat leuke uitstapje naar ASTRON van een tijdje geleden…..enne…toch effe een cruciaal foutje herstellen..want die in mijn reactie aangehaalde “fuzzy blob” was dus NIET M82 maar NGC 891…..begrijpelijk “geheugendefektje” want beide stelsels zijn zogenaamde “edge on-stelsels”en beide zijn ook nog eens redelijk “aanwezig” in het het radio-gebied van het elektromanetische spectrum….EN….misschien zat er ook nog wel ergens..eh….zucht…. een “stiekeme vlinder” overdwars..ha…ha…!!

Speak Your Mind

*