21 maart 2019

Het ontstaan van de manen van Saturnus verklaard?

Familieportret: Saturnus en kroost

Massale inslagen zijn populair vandaag. Tot de merkwaardigheden van het buitenste zonnestelsel behoren de middelgrote manen van Saturnus: een half dozijn ijslichamen die in het niet vallen bij de enorme maan Titan. Volgens een nieuw model zijn deze manen het gevolg van meerdere massale inslagen, waarbij een aantal grote satellieten zijn samengevoegd tot Titan. Uit de “resten” van deze botsingen zijn dan de middelgrote manen ontstaan, aldus een team van Amerikaanse en Zwitserse wetenschappers.

Volgens de wetenschappers is Saturnus begonnen met een familie van grote manen, vergelijkbaar met de vier grote manen van Jupiter (de zogenaamde Galile

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.