Dit weekend beleven de meteoren van de zwerm Orioniden een maximum, waarbij we naar verwachting zo’n 25 meteoren per uur te zien zullen zijn. Het zou volgens meteorendeskundigen goed kunnen dat we mei 2014 een regen van meteoren te zien krijgen, van wel 100 tot 400 meteoren per uur en wellicht zelfs 1000! Bron van die mogelijke meteorenstorm is de komeet die op 3 februari 2004 werd ontdekt met de 1-meter telescoop van het Lincoln Near-Earth Asteroid Research project (LINEAR) en die op 12 december 2008 de naam 209P/LINEAR heeft gekregen. Die draait eens per vijf jaar een rondje om de zon, waarbij z’n verste punt van de zon vandaan voorbij de planeet Jupiter ligt. Die planeet stoort de baan van de komeet behoorlijk. Een drietal deskundigen op het gebied van meteoren – Esko Lyytinen, Peter Jenniskens en Jeremie Vaubaillon – heeft berekend dat de aarde mei 2014 de ‘stofbuizen’ doorkruist, de sporen van stofdeeltjes die 209P/LINEAR in 1803 en 2024 heeft achtergelaten. Hieronder zie je een grafiek die Vaubaillon heeft gemaakt van de passage van zo’n spoor op 24 mei 2014:
Wat het berekende tijdstip van de piek betreft – wanneer die 1000 meteoren per uur te zien zouden kunnen zijn – komt Vaubaillon uit op een tijdstip tussen 7 en 8 uur UT, dat is bij ons in Nederland en België ’s morgens bij daglicht. 🙁 Je moet naar de Verenigde Staten of Canada om die piek te kunnen zien, zoals ook blijkt uit deze afbeelding:
Misschien dat wij ’s morgens vroeg de aanloop naar die piek kunnen zien. De radiant van de meteoren van komeet 209P/LINEAR ligt in het noordelijke sterrenbeeld Giraffe (Camelopardalis). Op 24 mei is de maan nog klein, vier dagen na Nieuwe Maan. Bron: Space.com.
Speak Your Mind