12 december 2019

Sterrenstelsels blijken ook nu nog te evolueren

Evolutie van sterrenstelsels

Door studie aan 544 sterrenstelsels op een afstand van 2 tot 8 miljard lichtjaar van de aarde is een groep sterrenkundigen er achter gekomen dat die sterrenstelsels zich vandaag de dag nog steeds ontwikkelen. Da’s verrassend, want het idee was lange tijd dat sterrenstelsels na een aanvankelijke evolutie, waarbij ze zich van een ongeorganiseerd, vormloos sterrenstelsel (‘trainwrecks’) ontwikkelden tot een sterrenstelsel met een geordende schijf met een spiraalstructuur, zoals ons eigen Melkwegstelsel en het naburige Andromedastelsel, stopten met verdere evolutie. Maar de studie van die stelsels met de 10 meter telescoop van het

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.