28 september 2020

Wat had Joe Kittinger nou weer aan z’n broek hangen?


Toen Felix Baumgartner een week geleden op 39 km hoogte uit z’n Zenith capsule sprong en heelhuids weer beneden kwam na een bloedstollende vrije val verbeterde hij het record van 31,3 km dat Joe Kittinger op 16 augustus 1960 had gemaakt, toen deze piloot van de Amerikaanse luchtmacht uit z’n open (!) Excelsior III capsule was gesprongen. Er wordt vaak teruggeblikt naar die sprong ruim 52 jaar geleden – onderaan deze blog heb ik er een video over – en dan zie je meestal de foto hierboven als illustratie. Ik heb die foto al vaak gezien, vanaf het eerste moment dat ik zelf over de sprong van Baumgartner hoorde, mei 2010. Maar pas deze week viel mij iets op aan die foto: de rode kist onder de kont van Kittinger, die gereedschapskist met een witte strik er omheen. Wat was dat precies voor een kist? Een parachute? Nee, lijkt mij niet, die zit toch op z’n rug? Afijn, na wat slapeloze nachten ben ik gaan zoeken op internet om er achter te komen wat die rode kist was. In een artikel van National Geography over Kittinger’s sprong kwam ik eigenlijk het antwoord tegen: het was een zitkist (‘seat box’) met allerlei instrumenten, zoals apparatuur om z’n ademhaling en hartslag in de gaten te houden, camera’s en een hoogtemeter. De bedoeling was dat Kittinger die kist onderweg tijdens z’n val zou losmaken. Op ongeveer 4600 meter hoogte doet hij dat inderdaad en met z’n linkerhand maakt hij

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.