Site pictogram Astroblogs

Wat had Joe Kittinger nou weer aan z’n broek hangen?

U.S. Air Force photo

Toen Felix Baumgartner een week geleden op 39 km hoogte uit z’n Zenith capsule sprong en heelhuids weer beneden kwam na een bloedstollende vrije val verbeterde hij het record van 31,3 km dat Joe Kittinger op 16 augustus 1960 had gemaakt, toen deze piloot van de Amerikaanse luchtmacht uit z’n open (!) Excelsior III capsule was gesprongen. Er wordt vaak teruggeblikt naar die sprong ruim 52 jaar geleden – onderaan deze blog heb ik er een video over – en dan zie je meestal de foto hierboven als illustratie. Ik heb die foto al vaak gezien, vanaf het eerste moment dat ik zelf over de sprong van Baumgartner hoorde, mei 2010. Maar pas deze week viel mij iets op aan die foto: de rode kist onder de kont van Kittinger, die gereedschapskist met een witte strik er omheen. Wat was dat precies voor een kist? Een parachute? Nee, lijkt mij niet, die zit toch op z’n rug? Afijn, na wat slapeloze nachten ben ik gaan zoeken op internet om er achter te komen wat die rode kist was. In een artikel van National Geography over Kittinger’s sprong kwam ik eigenlijk het antwoord tegen: het was een zitkist (‘seat box’) met allerlei instrumenten, zoals apparatuur om z’n ademhaling en hartslag in de gaten te houden, camera’s en een hoogtemeter. De bedoeling was dat Kittinger die kist onderweg tijdens z’n val zou losmaken. Op ongeveer 4600 meter hoogte doet hij dat inderdaad en met z’n linkerhand maakt hij één van die witte linten los. Maar wat is het probleem: tijdens de val blijkt z’n rechterhandschoen niet helemaal dicht te zijn en door de druk wordt die hand twee maal zo groot. Het lukt Kittinger daarom ook niet om met z’n rechterhand ook het andere lint van de kist los te maken en daarom bungelt die kist mee tot aan de landing op de grond. Die landing is geen pretje, zoals Kittinger het zelf omschrijft:

The landing is as hard as any I have ever made in my life. The seat kit strikes my leg, inflicting a severe bruise. But I am on the ground, apparently in one piece. I am surrounded by sand, salt grass, and sage, but no Garden of Eden could look more beautiful. The elapsed time since bail-out is 13 minutes, 45 seconds.

Hieronder een foto van Kittinger, vlak na de landing. Links zien we die meegezeulde kist.

U.S. Air Force photo

Hij heeft er kennelijk weinig serieuze problemen aan overgehouden, want vorige week was Kittinger de prominente CAPCOM in het Red Bull Stratos Mission Center, vanwaar hij het contact met Baumgartner onderhield. Hier zoals beloofd de video van Kittinger’s sprong uit 1960. Helemaal aan het einde zien ‘m vrolijk weglopen van de plek waar ‘ie landde. Ja verdraaid, hij loopt wel een tikkeltje moeilijk. 🙂

Bron: National Geographic.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten