25 mei 2020

Een extragalactische naverbrander van 2 miljoen lichtjaar lengte


Sterrenkundigen hebben bij een ver verwijderd sterrenstelsels een supersonische gasstroom ontdekt, welke een formidabele lengte van maar liefst twee miljoen lichtjaar heeft. Het gas in die straalstroom (Engels: ‘jet’) wordt met een snelheid van bijna de lichtsnelheid uitgestoten door het superzware zwarte gat in het centrum van dat sterrenstelsel. In de straalstroom, welke PKS 0637-752 wordt genoemd, komen heldere en donkere gebieden voor, net zoals het gepruttel tijdens de naverbranding van een straalmotor, welke men ‘shock diamonds‘ noemt. De straalstroom ziet er uit als een rijgsnoer met heldere ‘diamanten’ en is in detail gefotografeerd met de

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.