18 maart 2019

Komende passage gaswolk G2 langs centrale zwart gat Melkweg gesimuleerd


Sterrenkundigen houden al een paar jaar een gigantische gaswolk in de gaten – genaamd G2 – die zich met een snelheid van ongeveer 8 miljoen km per uur in de richting van Sagittarius A* (kortweg Sgr A*) beweegt, het superzware zwart gat dat zich in het centrum van het Melkwegstelsel ophoudt. In eerste instantie dacht men dat G2 op ramkoers ligt met dat zwarte gat. Maar nu denkt men dat halverwege 2013 een nauwe passage zal volgen, waarbij de gaswolk, die een massa van ongeveer drie aardmassa’s heeft, het zwarte gat zal passeren op een ‘veilige’ afstand van 2200 ‘Schwarzschildstralen‘, dat is de straal rondom het zwarte gat waar de ontsnappingssnelheid groter wordt dan de lichtsnelheid, lees: waar je niet meer kunt ontsnappen uit de gravitationele wurggreep van het zwarte gat. Ruim 2000 Schwarzschildstralen – da’s bij Sgr A* 200 keer de afstand aarde-zon –

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.