25 mei 2020

Merkwaardig sterrenstelsel blijkt dubbele persoonlijkheid te hebben

Het elliptische sterrenstelsel M87. Dit is hoe een elliptische stelsel eruit ‘hoort’ te zien: saai en uniform. Een grote bal van oude sterren, zonder veel ander ‘spul’.

Astronomen hebben ontdekt dat het merkwaardige sterrenstelsel Centaurus A een dubbele persoonlijkheid heeft. Centaurus A is een elliptisch sterrenstelsel, dat omringd wordt door een prominente stofband. Dit is het gevolg van het opeten van een spiraalselsel, zo’n 300 miljoen jaar geleden. Nu blijkt dat het spiraalstelsel dit alles overleeft heeft: de spiraalstructuur is gewoon intact gebleven (of opnieuw ontstaan). Centaurus A is dus een elliptisch stelsel

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.