11 december 2018

Het imago van de relativiteitstheorie blijft nog wel even zo

Henk Dorrestijn aan het woord bij Chr. Huygens

De relativiteitstheorie van Albert Einstein – zowel de ‘Speciale’ uit 1905 als de ‘Algemene’ uit 1915 – hebben een imago dat het ingewikkeld, stoffig en lastig uit te leggen is. En na de lezing gisteravond van Henk Dorrestijn over de Speciale Relativiteitstheorie (SRT) ben ik bang dat dat imago nog wel een poosje blijft bestaan. Dorrestijn heeft het in ieder geval – helaas pindakaas – niet weten om te keren, ondanks zijn moedige pogingen daartoe. Zonder powerpoint, maar met een aantekeningenbord en een stift – bijna klassiek te noemen anno 2012 – ging hij een poging wagen om voor de leden van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens en voor een aantal ge

Reacties

  1. Jan Heuser zegt:

    Helemaal eens met je laatste zin. En met voorbeelden wat de relativiteitstheorie in de praktijk kan betekenen nu en in de toekomst, kan het veel levendiger gepresenteerd worden.

    Wel moedig om dit proberen uit te leggen aan ‘leken’ zoals mij. Begrijpen is 1 ding, maar het aan anderen uitleggen is in het kwadraat moeilijker. Wie volgt voor een nieuwe poging om dit te presenteren? Want het blijft (mij) wel boeien.

  2. Jan Brandt zegt:

    Ja….en ik heb uiteindelijk ook nog een beetje..eh… “astronomisch genoten”……… hoe James Bond het Very large Telescope-hotel plus bijbehorende “Bond-boeven” aan flarden schoot…ha…ha.. !! p.s….zet de taart, of wat daar nog van over is na die jarige dochter-orgie van gisteren, maar alvast koud! Tot strakkiezzzz.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.