25 maart 2023

Vrijdag a.s. workshop Maan- en zonfotografie bij Huygens

Een door André v.d. Hoeven gemaakte opname van de zon in H-alpha. Credit: André v.d. Hoeven

Komende vrijdag houdt André van der Hoeven – de bekende astrofotograaf, die onlangs nog de tweede prijs won in de internationale Hubble Hidden Treasures Competition – een workshop over maan- en zonfotografie bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. We zien op de vereniging regelmatig plaatjes voorbij komen van de zon en de maan. Om deze plaatjes te verkrijgen is vaak wel een aantal bewerkingen uitgevoerd om alle details zichtbaar te maken en bijv. een mozaiek te maken. Ik heb deze stappen eens op een rij gezet en daarvoor een soort van minicursus gemaakt die je op deze avond kunt volgen. Daarin leer je alles van het opnemen via de telescoop tot aan het maken van een volledig mozaiek. In deze workshop ga je zelf aan de slag om met een aantal programma’s vanuit een aantal filmpjes opgenomen met een webcam te proberen een zo mooi mogelijke opname te maken. Voor de workshop krijg je een DVD met alle benodigde software en wat voorbeeldmaterialen om mee te werken. Het kan natuurlijk ook dat je zelf nog mooie filmpjes heb die je wel eens zou willen bewerken. Neem die dan zeker mee. Voor de workshop vraag ik iedereen die dit kan om een laptop mee te nemen (windows) zodat je direct aan de slag kunt, of te regelen dat je met iemand samen kunt werken aan een laptop. De avond begint om 20:30 uur in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. Lokatie: natuur- en vogelwacht, Matenaweg 1 op de grens van Papendrecht en Wijngaarden. Om 20:00 uur is de zaal open – voor iedereen, ook niet-leden. Zo kom je daar.

 

Share

Comments

 1. Jan the astroman zegt

  Leuk onderwerp, komt allen!!! Maarre…ik neem aan dat ook meteen nog een beetje van het hoofdstukje “planeetfotografie” wordt meegenomen……is tenslotte zo goed als dezelfde (webcam) techniek???

 2. een klein beetje… bewerking is namelijk totaal anders…

 3. Ah…mooi, dan kom ik zeker….maar ja, die opmerking slaat ook weer als een “Rutte op een regeerakkoord” want ik kom zoiezo..ha..ha…!! Tot vrijdagavond!

 4. Tot morgen! En niet vergeten een laptop mee te nemen 🙂

 5. Michiel in den Bosch zegt

  Hallio ik ben Michiel,ik heb in een perk grind mangaanknollen of buitenaards materiaal gevonden.Ik vond deze site omdat ik op mangaanknollen aan het googelen was.
  Wie kan me verder helpen,dat spul is of wordt organisch als je ze bij elkaar in een pot stopt,zeker schimmel of zo.Ze zullen wel wat vocht opnemen door het krijt wat ik meestal zie in het midden van de knollen(buitenkant metaal slak)Sommige zijn van compleet metaal,goud iridiserend,weet iemand wat dat is edelmetaal m,et roestkleurige patina?????

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: