25 februari 2024

1 december a.s. KNVWS-symposium over exoplaneten

Een symposium over exoplaneten. Credit:ESO

Amper twintig jaar geleden kenden we met zekerheid het bestaan van één planetenstelsel. Vandaag de dag weten we van het bestaan van bijna 1000 planeten buiten ons eigen zonnestelsel. Ze maken deel uit van honderden verschillende planetenstelsels. En het aantal neemt steeds sneller toe. Zo ontstaat een nieuw vakgebied in de sterrenkunde: ‘vergelijkende planetologie’. Eén van de drijfveren achter dit vak is het krijgen van een antwoord op een dieperliggende vraag: hoe gewoon of ongewoon is het planetenstelsel waarin we zelf wonen? En nóg fascinerender is de vraag of het ontstaan van leven op (minstens) één van de planeten in die andere stelsels eerder regel is dan uitzondering.  Deze thema’s kwamen eerder dit jaar aan bod in het september-themanummer van Zenit over Exoplaneten en staat ook centraal op het a.s. KNVWS-symposium, dat zaterdag 1 december a.s. wordt gehouden in het Educatorium, Universiteitscentrum ‘de Uithof’, Leuvenlaan 19 in Utrecht. Het programma daarvan ziet er als volgt uit:

 • 09.00 – Ontvangst en registratie, koffie en thee, bezoek expositie
 • 10.00 – Opening en welkomstwoord
 • 10.05 – Xander Tielens, Sterrewacht Leiden: Gebieden van planeetvorming, een organische inventaris
 • 11.05 – Niek de Kort, KNVWS: Exoplaneten in soorten en maten
 • 11.30 – Karel van der Hucht, SRON: Gruis bij planeten, de Near Earth Objects: ‘Find them before they find you!’
 • 12.15 – Lunch en bezoek expositie
 • 13.15 – Ben Braam, TNO: Techniek voor onderzoek naar exoplaneten
 • 14.15 – Frans Snik, Sterrewacht Leiden: Directe waarnemingen van exoplaneten
 • 15.15 – Korte pauze, bezoek expositie
 • 15.25 – Andre van Es, CAMRAS: Nieuwe toekomst voor de Dwingeloo-radiotelescoop: inzet bij SETI?
 • 15.45 – Frans Nieuwenhout, Werkgroep Veranderlijke sterren der KNVWS: Zelf exoplaneten waarnemen (NB: deze bijdrage omvat ook een breder overzicht van de activiteiten van deze werkgroep)
 • 16.45 – Vragen en discussie
 • 17.00 – Sluiting

Credit: KNVWS

Het symposium is openbaar, de toegangsprijs, incl. lunch, is € 35,-. Leden van bij de KNVWS aangesloten organisaties (afdelingen, werkgroepen, sterrenwachten), de NVR, de NAC, de VWK, de NVBM en de VVS betalen € 25,-. Studenten, scholieren (op vertoon van kaart), JWG- en JVS-leden betalen €15,-. Aanmelding (nodig wegens plaatsruimte en lunch) bij voorkeur via deze standaard e-mail, of schriftelijk bij Stichting ‘De Koepel’, Zonnenburg 2, 3512 NL Utrecht, tel. 030-2311360, e-mail: symposium@dekoepel.nl. Vermeld bij uw aanmelding ‘Symposium KNVWS’ en uw naam, adres, telefoon en zomogelijk e-mail adres, alsmede van welke KNVWS-afdeling, -werkgroep of sterrenwacht u lid bent, dan wel of u lid bent van NVR, NAC, NVBM, VVS of JVS. Betaal vooraf door overschrijving op bankrekening 3191545 van de Stichting ‘De Koepel’, te Utrecht, o.v.v. ‘KNVWS-symposium 2012’. Uw inschrijving is pas definitief nadat uw betaling is ontvangen. Het Educatorium is goed bereikbaar, zowel met openbaar vervoer als per auto. Parkeren is gratis op zaterdag. Bron: De Koepel.

Share

Comments

 1. Remco H. zegt

  Ziet er prima uit. Btw: vanavond op ned.3 Robbert Dijkgraaf over de oerknal om 20:30 uur. Kort dag, maar zeer de moeite denk ik om te kijken!

 2. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Interessant programma, misschien ga ik wel 🙂

Speak Your Mind

*