12 juli 2020

Herverkiezing Obama versterkt plan voor ruimtestation in Lagrangepunt L2

We hebben al het 150 miljard dollar kostende Internationale ruimtestation ISS, maar volgens hardnekkige geruchten – versterkt sinds de herverkiezing van Barack Obama als president van de VS – zijn de Amerikanen van plan een nieuw ruimtestation te bouwen, zoals eerder al gemeld op de Astroblogs. In tegenstelling tot het 400 km boven het aardoppervlak vliegende ISS zou dat nieuwe ruimtestation gestationeerd worden in Lagrangepunt L2[1] van het aarde-maanstelsel, ook wel het aarde-maan Libratiepunt L2 (EML-2) genoemd. In de bewegende afbeelding hieronder zie je de vijf Lagrangepunten, L1 t/m 5 – geel is de aarde, blauw de maan.

Zoals je ziet bewegen al die vijf punten met de maan mee, ze draaien in dezelfde periode om de aarde. De zon en aarde hebben ook van dergelijke punten, nee sterker, ieder tweelichamensysteem dat draait rond een gemeenschappelijk zwaartepunt heeft vijf van die punten. Door de zwaartekrachtswerking van de twee lichamen kan in een Lagrangepunt een klein object, zoals een satelliet of een ruimtestation zonder eigen aandrijving een vaste relatieve positie behouden ten opzichte van de twee lichamen. Het was de Franse wiskundige Louis Lagrange die dit in 1772 ontdekte. L2 ligt 60.000 km

  1. Een punt in de ruimte dat vreemd genoeg niet stabiel is, maar waar wel met een minimale hoeveelheid brandstof omheen kan worden gevlogen, in een zogenaamde halobaan. Zie dit rapport van de NASA over de voordelen van een ruimtestation in L2. []

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.