29 maart 2024

Herverkiezing Obama versterkt plan voor ruimtestation in Lagrangepunt L2

We hebben al het 150 miljard dollar kostende Internationale ruimtestation ISS, maar volgens hardnekkige geruchten – versterkt sinds de herverkiezing van Barack Obama als president van de VS – zijn de Amerikanen van plan een nieuw ruimtestation te bouwen, zoals eerder al gemeld op de Astroblogs. In tegenstelling tot het 400 km boven het aardoppervlak vliegende ISS zou dat nieuwe ruimtestation gestationeerd worden in Lagrangepunt L2 [1]Een punt in de ruimte dat vreemd genoeg niet stabiel is, maar waar wel met een minimale hoeveelheid brandstof omheen kan worden gevlogen, in een zogenaamde halobaan. Zie dit rapport van de NASA over … Lees verder van het aarde-maanstelsel, ook wel het aarde-maan Libratiepunt L2 (EML-2) genoemd. In de bewegende afbeelding hieronder zie je de vijf Lagrangepunten, L1 t/m 5 – geel is de aarde, blauw de maan.

Credit: Anynobody (Wikipedia)

Zoals je ziet bewegen al die vijf punten met de maan mee, ze draaien in dezelfde periode om de aarde. De zon en aarde hebben ook van dergelijke punten, nee sterker, ieder tweelichamensysteem dat draait rond een gemeenschappelijk zwaartepunt heeft vijf van die punten. Door de zwaartekrachtswerking van de twee lichamen kan in een Lagrangepunt een klein object, zoals een satelliet of een ruimtestation zonder eigen aandrijving een vaste relatieve positie behouden ten opzichte van de twee lichamen. Het was de Franse wiskundige Louis Lagrange die dit in 1772 ontdekte. L2 ligt 60.000 km áchter de maan – op een afstand van 443.000 kilometer van de aarde – en het kan vanaf de aarde niet worden gezien. Eh… een ruimtestation in een punt ergens ver weg in de ruimte, achter de maan waar het het niet eens kan zien, wat is daar het nut van? De belangrijkste reden lijkt te zijn dat het vanaf dit punt in de ruimte veel gemakkelijker is om verre bemande reizen te maken, naar bijvoorbeeld een planetoïde of naar een planeet als Mars, dan vanaf de aarde. Het ruimtestation in L2 zou dus als een soort springplank kunnen fungeren voor de geplande reizen naar een planetoïde (rond 2025) en Mars (tussen 2030 en 2035). Het ruimtestation – dat een gateway station wordt genoemd – zou al snel gebouwd kunnen worden, want tussen 2017 en 2020 zou een bemande Orioncapsule met het Space Launch System (SLS) die kant uit kunnen worden gestuurd. Hieronder zie je een impressie van die capsule.

Credit: NASA

Een voordeel van L2 is dat men er gemakkelijk opslagdepots van brandstof heen kan sturen, die daar eeuwenlang kunnen blijven ‘hangen’. Ruimtevaartuigen die lange interplanetaire reizen moeten maken, kunnen daar brandstof tanken en dan op pad gaan naar hun bestemming. Dergelijke depots zijn onlangs ook voorgesteld door het commerciële bedrijf Planetary Recources, dat aan mijnbouw op planetoïden wil gaan doen. OK en nou nog even het geld voor het Gateway Station bij elkaar sprokkelen. 🙂 Bron: Dvice + The Reference Frame + Spudis Lunar Resources.

Voetnoten

Voetnoten
1 Een punt in de ruimte dat vreemd genoeg niet stabiel is, maar waar wel met een minimale hoeveelheid brandstof omheen kan worden gevlogen, in een zogenaamde halobaan. Zie dit rapport van de NASA over de voordelen van een ruimtestation in L2.
Share

Speak Your Mind

*